De verhuurder van het pand van D-Reizen in Meppel heeft het verzoek ingetrokken om het moederbedrijf van het reisbureau failliet te verklaren. De eigenaar van de winkelruimte had bij de rechtbank een faillissementsaanvraag gedaan, omdat al maanden de huur niet was betaald. 

In een reactie aan onze redactie geeft de PR/Communicatie van D-rt Groep tekst en uitleg over de huidige stand van zaken. Het deel in onze publicatie over de aanvraag van het faillissement is volgens een woordvoerder van de reisorganisatie (eigenaar van D- Reizen en VakantieXpert) achterhaald en onjuist.

‘Het klopt dat de verhuurder van het D-reizen pand in Meppel een faillissementsaanvraag had ingediend. Inmiddels is die aanvraag alweer van tafel. Vorige week is er na het kort geding dat wij hadden aangespannen voor een huurverlaging bij de verhuurder een positief vonnis uitgesproken. Daarop zijn wij in gesprek gegaan met de verhuurder, waarbij goede afspraken voor de toekomst zijn gemaakt en hij heeft besloten van de faillissementsaanvraag af te zien”, aldus een woordvoerder van de D-rt Groep.  

voorzieningenrechter

In een brief van 9 mei 2020 heeft D-rt Retail haar verhuurders voorgesteld dat de huur over mei en juni wordt betaald, in het derde kwartaal geen huur wordt betaald en in het vierde kwartaal een omzetafhankelijke huur wordt betaald. De eigenaar kon zich niet in dat voorstel vinden en heeft op 14 mei 2020 bij de rechtbank een verzoek om het faillissement van D-rt Retail ingediend. D-rt Retail is onderdeel van een groot concern met een miljoenenomzet, terwijl de eigenaar een particuliere belegger is die één pand bezit als oudedagsvoorziening.

Lees ook  Intellectueel eigendom van Lightyear wellicht in het moederbedrijf

Op 22 juli heeft de kantonrechter recht doende als voorzieningenrechter zich uitgesproken in eerste aanleg. D-rt Retail vorderde in kort geding een voorlopige maatregel die er toe strekt dat zij in afwachting van een bodemprocedure slechts een deel van de huur hoeft te voldoen. De kantonrechter acht het aannemelijk dat de bodemrechter de coronacrisis als onvoorziene omstandigheid zal aanmerken. 

Of eiseres aanpassing van de huurprijs kan verlangen, is evenwel afhankelijk van alle omstandigheden van het geval. Hoe de afweging van de omstandigheden door de bodemrechter zal uitvallen en over welke periode hoeveel huurprijsvermindering zal worden toegekend acht de kantonrechter daarom niet zeker.

De rechter heeft voorlopig bepaald dat D-rt Retail gezien de uitzonderlijke omstandigheden het komende half jaar vijftig procent minder huur hoeft te betalen voor het pand in Meppel. Het reisbedrijf moet nu binnen twee weken een bodemprocedure starten over de verlaging van de huurprijs. D-rt Retail is een reisbemiddelingsorganisatie die als dochtervennootschap onderdeel uitmaakt van de D-rt Groep. De D-rt Groep treedt onder de handelsnamen D-Reizen, VakantieXperts, The Travelshop en Zonvaart Reizen naar buiten. 

Lees ook: Touroperator TUI schrapt vluchten vanuit VK naar Spanje

oudste D-Reizen vestiging in Amsterdam
Print Friendly, PDF & Email