De Marokkaanse autoriteiten hebben zondagavond laten weten dat ze de toegang naar een aantal grote steden hebben afgesloten, dit vanwege een nieuwe corona uitbraak. Niemand mag deze steden meer in of uit sinds vannacht. Het gaat om de volgende acht grote steden: Meknès, Tanger, Marrakesh, Casablanca, Berrechid, Settat, Fès en Tetouan. Er kunnen nog meer steden volgen als het aantal besmettingen van het coronavirus nog meer toeneemt. 

Gisteren waren er in Marokko ongeveer 633 mensen die positief op het coronavirus testten, dit is een recordaantal en dat is ook de reden voor de overheid om een aantal grote steden dicht te gooien. Deze afsluiting van steden zorgde gisteren voor enorme drukte op de Marokkaanse wegen, inwoners probeerde nog op tijd thuis te komen. Bij een tolstation tussen Rabat en Casablanca stond volgens berichten op sociale media een rij van twee kilometer. Er zijn een aantal uitzonderingen gemaakt voor uitreizen van en naar deze steden voor het vervoer van essentiële goederen en mensen die toestemming hebben gekregen van lokale autoriteiten en in het bezit zijn van een verplaatsing vergunning. 

Ongeveer een maand geleden werden de coronamaatregelen versoepeld in Marokko, de grenzen gingen half juli open voor buitenlanders die Marokko wilden verlaten en voor Marokkanen die terug naar Marokko wilden. Aan de opening van de grenzen half juli was wel een voorwaarde gesteld, reizigers die Marokko in wilden moesten eerst een coronatest doen en aan kunnen tonen dat ze geen corona hadden. Voor Nederland staat het reisadvies naar Marokko vandaag op de website Nederlandwereldwijd op code oranje, dit houdt in dat alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn en dat de grenzen dicht zijn voor regulier verkeer zoals toerisme. Het luchtruim is alleen open voor specifieke groepen, internationale vluchten van en naar Marokko zijn nog steeds geschrapt. Eind deze week is eigenlijk het offerfeest in Marokko, dit zal nu anders verlopen dan normaal.

Lees ook: Touroperator TUI schrapt vluchten vanuit VK naar Spanje

Print Friendly, PDF & Email