Ongeveer 375.000 treinreizigers hebben afgelopen maanden gebruik gemaakt van de coronaregeling van NS om hun treinabonnement aan te passen of te pauzeren. Dit laat NS weten op hun website. De verkoop van nieuwe treinabonnementen viel in de afgelopen maanden bijna stil. Doordat veel mensen thuis werkten en het advies was om het OV alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken, liep het aantal treinreizigers half maart enorm terug. Met diverse regelingen voor zowel zakelijke als particuliere klanten, heeft de NS zijn reizigers geholpen zodat zij geen nodeloze kosten hoefden te maken.

NS heeft het in maart voor particuliere reizigers met een treinabonnement mogelijk gemaakt om per direct hun abonnement te pauzeren. Met zakelijke klanten zijn door NS aparte afspraken gemaakt om vaste kosten te bedwingen. Ongeveer 60% van de forenzen besloot het NS-abonnement tijdelijk stop te zetten. Ongeveer 5% van de reizigers met een kortingskaart hebben het NS-abonnement tijdelijk stopgezet.

NS had vanwege de coronatoestanden nog een aantal andere regelingen voor reizigers. Bijvoorbeeld de geldigheid van keuzedagen voor 60-plussers is verlengd tot het einde van dit jaar. Normaal gesproken zijn deze keuzedagen maar twee maanden geldig. Ook heeft de NS bepaalde actie treinkaartjes in geldigheid verlengd. NS-reizigers die een maandabonnement hadden dat niet tussentijds opzegbaar was, kregen van de NS 50% korting. Voor internationale treinreizigers gold een geld-terug-regeling. Ongeveer 270.000 internationale reizigers maakten gebruik van de mogelijkheid om hun ticket te annuleren of om te boeken.

De NS had vanwege de coronatoestanden vanaf eind maart een speciale basisdienstregeling, dit zodat reizigers die afhankelijk waren van de trein toch konden reizen. Vanaf 2 juni was de dienstregeling van de NS weer normaal. Wel zijn er allerlei maatregelen getroffen waar reizigers zich aan moeten houden. Vanaf 1 juli zijn de corona-adviezen van de overheid versoepeld en zijn reizigers weer welkom in het openbaar vervoer, wel met een verplicht mondkapje.

Lees ook  Uitdagingen door spoorwerkzaamheden en een roep om beter vervangend vervoer

Lees ook: Grote steden Marokko dicht vanwege nieuwe corona uitbraak

Print Friendly, PDF & Email