Nu de Belgen de mondkapjesplicht hebben aangescherpt is de Belgische politie veel strenger. Ook de Gentse politie laat niet met zich spotten bij het handhaven van de mondkapjesplicht in de binnenstad. Het kan misschien vervelend zijn om als toerist in de gehele Gentse binnenstad een mondkapje te moeten dragen, de handhavers zijn er ook snel bij wanneer er samenscholingen van jongeren ontstaan of jongeren massaal het dragen van mondkapjes achterwege laten.

Algemeen wordt aangenomen dat de Belg meer luistert naar de overheid. Wellicht ook wat angstiger voor het virus en volgt aanwijzin­gen sneller op. Nederlan­ders zijn veel eigenwij­zer. Toch doen ze in Gent er alles aan om te handhaven. Niet alleen in opvallende wagens is er zichtbare handhaving, ook in anonieme donkerblauwe wagens controleren agenten in de binnenstad de straten rondom de toeristenbuurt van de Graslei en de Korenlei. In sommige gevallen kom je vooralsnog met een waarschuwing weg maar tegenspraak wordt niet geduld. 

politie duld geen tegenspraak

Zo moest dit weekend de Gentse politie extra manschappen verzamelen op de Graslei te Gent bij het vaststellen dat een groep jongeren het niet eens waren met de controle op de handhaving. Een van de jongeren werd meegenomen naar het politie bureau voor verdere afhandeling. De politie windt er geen doekjes om: geen mondmasker, dan maar 250 euro boete.

“We draaien nu op volle capaciteit. De lokale politie zet haar mensen overal in, we hebben zelfs al gesnoeid in verloven. Maar we krijgen ook steun binnen de zones en van de federale politie. Dus we zijn er wel klaar voor”, dat bevestigt Nico Paelick, voorzitter van de vaste commissie van de lokale politie, eerder in “De ochtend” op Radio 1.

zo pakt Gent het aan

Nu heel wat Gentenaars de zomervakantie in eigen stad doorbrengen, zorgt de Stad Gent voor 130 losse, olijfgroene parkstoelen, verdeeld over twee parken: het Koning Albertpark en het Coyendanspark. Het gaat om een proefproject. Het dragen van een mondmasker was al sinds 25 juli verplicht in het volledige winkelwandelgebied, net als in enkele drukkere straten erbuiten. De verplichting geldt ook voor fietsers. Ook op elk evenement moeten bezoekers een mondmasker dragen. Dat heeft de Stad Gent beslist na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad gisteren.

Lees ook: Gentse Feesten zijn straffe kaffe en botrams mee uufflakke

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Arrestatie op de Graslei te Gent
Mondkapjesplicht in Gent
Print Friendly, PDF & Email