PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Schiphol plaatst 3 nieuwe Sanitising Service punten


Schiphol Amsterdam doet al het mogelijke om de coronamaatregelen en hygiënemaatregelen te handhaven op de luchthaven. Ze zijn continu aan het nadenken hoe dit nog beter kan, eerder al werden er vijfhonderd hand sanitisers verspreid over de luchthaven. Ook wordt alles op Schiphol wat veelvuldig in aanraking komt met reizigers extra goed gereinigd. Balies, sanitaire ruimtes, wachtruimtes etc. worden dagelijks extra gereinigd om verspreiding van het coronavirus op Schiphol zo klein mogelijk te maken. Nu heeft de luchthaven een bericht geplaatst op hun website dat ze sinds donderdag drie nieuwe ontsmettingslocaties hebben geplaats, de zogenaamde ‘Sanitising Service’ punten. Deze ontsmettingslocaties zijn te vinden op Schiphol Plaza, in Lounge 2 en tussen Aankomsthal 3 en 4. In deze ontsmettingslocaties kunnen reizigers persoonlijke spullen zoals bijvoorbeeld sleutels, paspoort en telefoon ontsmetten.

‘De Sanitising Service is een uniek concept op luchthavens, waarbij het draait om een extra attentie voor reizigers die de behoefte voelen zichzelf en hun persoonlijke spullen te desinfecteren’, aldus Schiphol

De Sanitising Service punten op de luchthaven bestaan uit vier gedeelten, in alle ruimtes kunnen reizigers hun handen desinfecteren, met vochtige doekjes hun spullen desinfecteren en ook staat er handcrème om de handen lekker te verzorgen na het gebruik van de desinfecterende middelen. Ook is er een ruimte waar reizigers hun persoonlijke spullen door middel van UV-C licht kunnen desinfecteren. Er is ook een gedeelte ingericht speciaal voor families, dit is voor ouders makkelijk omdat alles in deze ruimte in hoogte is aangepast en aantrekkelijk is gemaakt voor kinderen. In al deze ‘Sanitising Service’ punten staan volledig duurzame handgellen die gemaakt zijn van tulpenbollen die niet geschikt waren voor de teelt. Ook de UV-C apparaten die gebruikt worden in deze ruimtes zijn van Nederlandse bodem. Bij alle 3 de ‘Sanitising Service’ punten is doorgaans een medewerker van Schiphol aanwezig om passagiers te verwelkomen en eventueel te assisteren bij het desinfecteren met het UV-C licht apparaat.

foto boven en rechts: Schiphol beeldbank

Lees ook: Steeds meer passagiers besmet op Eindhoven Airport

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Je kunt ons ook bereiken via WhatsApp.
Stuur je bericht naar: +316-14792746
WhatsApp
Sanitising Service Schiphol
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Schiphol plaatst 3 nieuwe Sanitising Service punten

Geef een reactie