PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Thuisquarantaine bij reizen naar gebieden code oranje verplicht


Mensen die niet vrijwillig thuisblijven, omdat ze besmet zijn met het coronavirus of in contact zijn geweest met een besmet persoon, kunnen hiertoe worden verplicht. De recente ontwikkelingen rondom het virus en de daardoor verslechterde gezondheidssituatie in verschillende EU-landen hebben er toe geleid dat er gisteren, op advies van het RIVM, wijzigingen zijn doorgevoerd in de reisadviezen. 

Een aantal landen heeft een oranje reisadvies gekregen en voor een aantal landen is de thuisquarantaine bij terugkomst in Nederland opgelegd. Een land kan een oranje reisadvies hebben, omdat het RIVM oordeelt dat de gezondheidssituatie niet veilig is (COVID-risicogebied). Minister Hugo de Jonge onderzoekt mogelijkheden om zo’n quarantaineplicht in te voeren, indien noodzakelijk zelfs met een boete of andere straf als sanctie wanneer men zich niet aan de regels wil houden.

Voor reizigers die terugkeren uit dergelijke landen geldt dat zij bij thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine gaan. Ook landen die beperkende maatregelen, zoals quarantaine bij aankomst vanwege de gezondheidssituatie in Nederland, aan Nederlanders opleggen krijgen een oranje reisadvies, omdat die beperkende maatregelen zich niet verenigen met een toeristisch reispatroon.

geen noodzakelijke reis

Het kabinet ontmoedigt vakanties naar beide typen oranje reisgebieden, een
vakantie is immers geen noodzakelijke reis. Er wordt daarbij niet alleen ingezet op
het informeren van de reiziger over de situatie in een bepaald land via de
reisadviezen, maar ook op het actief ontmoedigen van het boeken en reizen naar
gebieden met een oranje reisadvies.

Het is gezien de huidige epidemiologische situatie van groot belang dat reizigers geen vakantiereizen naar gebieden ondernemen waarvoor een oranje reisadvies geldt. Het kabinet neemt daarom een aantal aanvullende acties om dergelijke reizen te ontmoedigen. Om deze eerdere oproep nog meer kracht bij te zetten, gaat het kabinet in gesprek met vertegenwoordigers van de reisbranche en internationale vervoerders.

Zo heeft de staatssecretaris van IenW al afgesproken dat NS International bij de toekomstige ticketverkoop voor internationale treinverbindingen, waaronder de nieuwe internationale treinverbindingen naar Wenen en Londen, geen promotie maakt voor treintickets naar gebieden waar een oranje reisadvies geldt reizigers uitgebreid informeert over zowel de reisadviezen als de risico’s van het reizen naar gebieden waar een oranje reisadvies geldt. Ook met andere vervoerders en partijen, zoals Airlines for Europe wordt getracht een zelfde soort afspraken te maken.

Lees ook: Reisadvies België aangepast van code geel naar oranje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Protocol RIVM
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Thuisquarantaine bij reizen naar gebieden code oranje verplicht

Geef een reactie