Vakbond FNV en KNV hebben vandaag een brief gestuurd naar Sharon Dijksma, wethouder Verkeer en Vervoer in Amsterdam. Zij roepen haar op om de inperking van het gebruik van tram- en busbanen door taxi’s niet door te voeren. FNV en KNV staan achter maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren maar vinden dat de voorgenomen inperking daar niet aan bijdraagt. Als taxi’s en ook zorgvervoer niet meer op tram- en busbanen mogen rijden leidt dat volgens de beide partijen juist tot meer luchtvervuiling. 

Op veel plekken in Amsterdam zullen taxi’s moeten omrijden en dat zorgt voor meer kilometers. Ook bevordert deze inperking de doorstroming van verkeer in Amsterdam niet. Bovendien wordt volgens Jansma een taxirit door de extra kilometers duurder en daar zijn volgens FNV en KNV vooral mensen met een kleine beurs de dupe van. 

Minke Jansma, sectorhoofd Vervoer FNV: ‘We begrijpen dat Amsterdam toe wil naar een schone en meer autoluwe stad, maar deze maatregel werkt averechts.’

Het  inperken van het gebruik van tram- en busbanen zal de taximarkt nog meer onder druk zetten. De Amsterdamse taximarkt ondervindt al jaren last van het onderscheid in regelgeving tussen de opstapmarkt en de bestelmarkt. Volgens Jansma is er een wildgroei aan taxi’s door de verschillen in regelgeving. FNV dringt al langer aan op een gelijk speelveld voor alle taxichauffeurs, maar tot op heden ziet de vakbond en de brancheorganisatie nog niet dat wethouder Dijksma daar serieus werk van heeft gemaakt.

Lees ook: KNV, CROW en het ministerie van IenW houden kenniscafé

Lees ook  Geen zware touringcars meer in centrum Amsterdam
Sharon Dijksma
Burgemeester Sharon Dijksma
Print Friendly, PDF & Email