Print Friendly, PDF & Email

Joe Biden heeft de Amerikaanse presidentverkiezingen van 2020 gewonnen. Kamala Harris is de eerste vrouw die tot vicepresident van de Verenigde Staten is gekozen. In de loop van zaterdagochtend in Amerika werd duidelijk dat Bidens voorsprong in de laatste staten waar nog stemmen geteld worden voldoende is om zijn overwinning veilig te stellen. Kamala Harris kondigde de nieuwe president van de Verenigde Staten aan die, getooid met mondkapje, het podium opstapte in Delaware. Harris is als running mate van de nieuwe president Joe Biden de eerste zwarte vrouw en vrouw van Indiase afkomst die in het Witte Huis komt.

vice-president

De 56-jarige Kamala Devi Harris was als eerste zwarte vrouw officier van justitie in San Francisco, hoofdaanklager in Californië en senator voor dezelfde staat. Harris is niet alleen de nieuwe vicepresident maar zal in de komende vier jaar worden klaargestoomd als kandidaat voor de verkiezingen on 2024. Biden heeft nu reeds aangegeven dat een tweede termijn, gezien zijn leeftijd (77), er wellicht niet zal in zitten. Harris en Biden stonden vorig jaar nog tegenover elkaar tijdens een debat voor de Democratische voorverkiezingen.

witte huis

Met Pennsylvania en Nevada op zak heeft Biden de benodigde 270 kiesmannen binnen. Op 20 januari 2021 zal Biden worden ingehuldigd als de 46ste president van de Verenigde Staten. Tijdens zijn eerste speech zei Biden er te zijn voor alle Amerikanen, ook diegenen die niet op hem hebben gestemd. Het noemde zijn overwinning ook een speciale dag voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs

De nieuw president president richtte zich ook tot de kiezers die voor Trump hadden gestemd en riep beide kampen op tot verzoening en begrip. “Ik snap jullie teleurstelling. Ik heb zelf een paar keer verloren“, zei Biden, verwijzend naar zijn eerdere pogingen het presidentschap binnen te slepen.

EU feliciteert Joe Biden

Ruim 10 uur na de overwinning van Biden was het nog steeds stil op het Twitter account van Donald Trump. Respectloos naar het proces stond hij op de golfbaan en het ’traditionele’ telefoontje naar de kersverse winnaar wat gebruikelijk is bij verlies bleef uit. De EU daarentegen feliciteerde de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden en aankomend vicepresident Kamala Harris met het behalen van voldoende kiesmannen.  Ook de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli feliciteerde Biden reeds. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europeses Commissie verheugt zich op een zo snel mogelijke ontmoeting.

Lees ook: Bij Uber moet alles vooral heel snel, ook de ontslagrondes

Kamala Harris
Kamala Harris en Joe Biden