Vaak bij het boeken van een overnachting op websites krijg je te zien dat haast geboden is. Nog slechts twee kamers beschikbaar of wervende teksten als laatste kamer aan deze prijs. Daar moet nu een einde aan komen. Booking.com en de Expedia-groep hebben de informatie voor consumenten over hun aanbod op hun websites verduidelijkt. Hiermee voldoen zij aan de uitgangspunten van het consumentenrecht. 

Dit is het resultaat van een aanpak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) samen met de andere Europese consumententoezichthouders en de Europese Commissie. Met Booking.com waren hierover eerder al afspraken gemaakt. Deze gelden nu ook voor de Expedia-groep. Andere platformen die reizen en accommodaties aanbieden worden hier de komende tijd ook op aangesproken.

Dit is een mooi resultaat voor consumenten. Juiste en duidelijke informatie stelt hen beter in staat het aanbod te vergelijken. En het draagt ook bij aan een gelijker speelveld tussen platformen in de digitale economie. Dankzij de samenwerking tussen de Europese toezichthouders hebben we dit resultaat kunnen bereiken.

Er werden afspraken gemaakt over hoe zoekresultaten tot stand komen en dat zoekresultaten hoger op de lijst staan omdat daarvoor is betaald. Ook werd duidelijkheid geëist over de totaalprijs van accommodaties inclusief onvermijdbare kosten

onterechte schaarste

De beschikbaarheid van kamers op bepaalde data mag geen suggestie van onterechte schaarste zijn en aanbiedingen moeten ook echte aanbiedingen zijn. Zo mag bijvoorbeeld een prijs niet als korting worden gepresenteerd als dit niet zo is. De afspraken met Booking.com zijn eind 2019 al gemaakt en zijn daarna doorgevoerd. De afspraken met de Expedia-groep zijn in 2020 gemaakt en doorgevoerd.

Lees ook  Efficiëntie en duurzaamheid hoog in het vaandel bij stedelijke vervoerders

Om ervoor te zorgen dat de hele bedrijfstak aan deze regels voldoet, maken de internationale consumenten-toezichthouders de komende tijd met andere online aanbieders van reizen en hotel -accommodaties vergelijkbare afspraken. De Europese consumententoezichthouders en de Europese Commissie werken samen als bedrijven in verschillende EU landen actief zijn. Bij Booking.com had de ACM de leiding mede omdat hun hoofdkantoor in Nederland is gevestigd. Bij de Expedia-groep werd de zaak geleid door de ACM en de Hongaarse consumententoezichthouder samen

Lees ook: Geplaagd Booking.com doet niet mee aan NOW 2.0 ronde

expedia
Print Friendly, PDF & Email