Print Friendly, PDF & Email

De eerste landen die nieuwjaar vieren zijn Samoa, Tonga en een deel van Kiribati. Op de eilanden in de Grote Oceaan luiden ze als eersten ter wereld 2021 in. Daarna volgen de inwoners van Nieuw-Zeeland. In Sydney ontplofte het vuurwerk donderdagavond zoals traditioneel boven het bekende operagebouw en in New York was Times Square leeg. De hele wereld vierde nieuwjaar onder de drukkende schaduw van het coronavirus. 

In Eindhoven bleef het links en rechts knallen na middernacht maar meer aandacht was er voor de wensballonnen die massaal de lucht in gingen. Achter iedere ballon die opsteeg steevast een wens voor persoonlijk geluk of een teken van een eerder drama wat zich afspeelde in het voorbije jaar. Collectief feestgedruis was wereldwijd miniem te vinden. Het werd een oudejaarsavond als nooit tevoren waarin waarin 1,7 miljoen mensen om het leven kwamen en 82 miljoen mensen geïnfecteerd werden.

Ook in China werd de grote jaarlijks lichtshow in hoofdstad Peking afgelast en keizer Naruhito annuleerde in Japan het traditionele Nieuwjaar event. Bij onze oosterburen noteerden ze eerder op de dag een nieuw recordaantal besmettingen en de coronaregels werden er dan ook zeer streng toegepast. De nieuwjaarsboodschap van Angela Merkel, tevens haar laatste als kanselier van het land, klonk eerder op de avond trouwens weinig opbeurend. Ook In Parijs was de traditionele vuurwerkshow afgelast. 

Op Trafalgar Square in Londen barrières om feestvierders weg te houden. In het Verenigd Koninkrijk was van een feestsfeertje al helemaal geen sprake. In Italië annuleerde Paus Franciscus dan ook de plannen voor eucharistievieringen. Ook in het land met het hoogste dodentol door Covid-19, waren de bars, restaurants en winkels donderdag gesloten. Poetin moest erkennen dat Rusland dezer dagen kampt met een tweede golf.

Onze redactie wenst iedereen een mooi en gezond Nieuwjaar!

Lees ook: Reizen en vakanties in het nieuwe jaar blijft best lastig