Print Friendly, PDF & Email

Tijdens de eerste golf van Covid-19 werd vooral de hoofdstad en Sint-Petersburg getroffen. De tweede treft de provincies, waar ziekenhuizen een groot gebrek aan middelen hebben, zoals in Petrozavodsk, Karelië. Een winter zonder sneeuw in de regio 700 kilometer ten noorden van Moskou. De 120 IC bedden zijn binnenkort niet voldoende om met meer dan 400 nieuwe gevallen per dag, volgens officiële statistieken, iedereen op te vangen.

In Rusland vinden ze nog steeds dat zij op kop liggen met de Sputnik V, een vaccin dat begin augustus al werd geregistreerd, hoewel er alleen nog maar op kleine schaal was getest. Al in juni kondigde de Russische regering aan dat wetenschappers erin waren geslaagd een vaccin te ontwikkelen, dat het broodnodige antwoord op de pandemie zou moeten zijn. Het Russische vaccin was aanvankelijk enkel toegelaten voor mensen van de leeftijdsgroep 18 tot 60 jaar.

Het Russische ministerie van Volksgezondheid laat het vaccin Sputnik V nu ook toe voor de vaccinatie van mensen die ouder zijn dan 60 jaar. Minister van Volksgezondheid Michail Moerasjko heeft dat zaterdag aangekondigd op het tv-kanaal Rossiya 24, zo bericht het staatspersagentschap TASS. In Rusland met zijn 146 miljoen inwoners zijn reeds meer dan 800.000 mensen tegen het nieuwe coronavirus ingeënt, aldus Mikhail Moerasjko afgelopen zaterdag. Sinds de start van de pandemie zijn in het uitgestrekte land al meer dan drie miljoen mensen besmet geraakt. Zaterdag meldden de autoriteiten meer dan 26.300 nieuwe infecties op 24 uur tijd. 

Lees ook: Nieuwjaar wereldwijd gevierd met alle hoop op betere tijden

sputnik
Covid-19 vaccin Sputnik