Steeds meer bedrijven willen iets doen aan duurzaamheid, ook de luchtvaart is daar mee bezig. Groningen airport Eelde is gestart met het innovatie- en duurzaamheidsinitiatief NXT Airport. Dit project start Groningen Airport Eelde met partners zoals New Energy Coalition, Holthausen, Saab, PEN EM, KLM Flight Academy, Dronehub GAE en NHL-Stenden Hogeschool. Binnen dit project gaan zij samenwerken aan verduurzaming van de luchtvaart. Vorig jaar werden op een zonnepark op het vliegveld 63.196 zonnepanelen geplaatst. Dit is een belangrijke stap in de vergroening van de luchthaven.

Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde: “Het is duidelijk dat de luchtvaart en luchthavens moet innoveren en verduurzamen. Wij gaan daar een actieve rol in spelen. Groningen Airport Eelde is een regionale en flexibele luchthaven, waardoor er de ruimte is voor onderzoek en testen. NXT Airport kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen als het gaat om innovaties van waterstoftoepassingen. Dat sluit goed aan bij de waterstofambities van Noord-Nederland’’. 

Omdat deze luchthaven als enige Nederlandse luchthaven beschikt over een ontheffing voor het vliegen met drones, liggen hier kansen op het gebied van integratie tussen bemande en onbemande vliegtuigen. Ook is Groningen Airport een logische plek wat betreft elektrisch vliegen, hier wordt immers met lesvluchten elektrisch gevlogen. Op dit vliegveld is onder andere de KLM Flight Academy gevestigd.

Jan Terlouw (Country Manager van Saab): “We zijn op Groningen Airport Eelde gestart met een groot project op het gebied van op afstand bestuurde vrachtvliegtuigen onder leiding van Netherlands Aircraft Company. Ook zijn we, samen met de LVNL bezig met op afstand bestuurde luchtverkeersleiding, waarvan de introductie in Nederland eveneens op Groningen Airport Eelde plaatsvindt.”

Meiltje de Groot: “Met NXT Airport willen we als proeftuin fungeren, juist binnen de thema’s die goed bij onze regio en onze luchthaven passen. Hierbij willen we graag ook andere (regionale) partners uit het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheden uitnodigen om zich aan NXT Airport te verbinden om gezamenlijk stappen te zetten richting een duurzame luchtvaart.”

Lees ook: Groningen Airport Eelde groei vliegbewegingen 2020

Print Friendly, PDF & Email