Print Friendly, PDF & Email

Het uiteindelijke doel van het kabinet is geen uitlaatgassen van bestelbusjes of vrachtwagens meer in de stad. Gisteren hebben partijen uit de vervoerssector, gemeenten en staatssecretaris Stientje van Veldhoven de uitvoeringsagenda stadlogistiek getekend. Dit meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op hun website. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over het volledig schoon bevoorraden van steden en ervoor zorgen dat vervoerders en ondernemers hun werk in de stad goed kunnen blijven doen. Vanaf 2025 voeren steden in het hele land een zero-emissiezone in, zodat ze volledig schoon bevoorraad worden.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “Nu we meer thuis zijn valt op hoeveel bestelbusjes en vrachtwagens er rondrijden in de steden. De afspraken die we vandaag maken zorgen ervoor dat het vanzelfsprekend wordt dat over een aantal jaar in de stad de schappen vol liggen, het afval wordt opgehaald en je pakje er op tijd aankomt, maar dan zonder uitlaatgassen en CO2-uitstoot. Ik vind het heel mooi om hier samen met steden en de transportsector in op te trekken. Dit is Nederland transportland op zijn best.”

De ondernemers kunnen subsidie aanvragen en overstappen op een schone vrachtwagen of bestelbus. Vanaf 15 maart kunnen ondernemers tot 5000 euro subsidie krijgen bij aanschaf of lease van zo’n bestelbus. Het uiteindelijke doel van dit project is dat de uitstoot van schadelijke fijnstof en gassen omlaaggaat en steden in Nederland gezonder worden en prettiger om in te werken en te wonen. Veertien steden in Nederland hebben al formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren in hun stad. Een van deze veertien is Tilburg.

Wethouder Oscar Dusschooten: “We zetten in op een duurzame en schone stad en om dit te bereiken denkt het gemeentebestuur in kansen en mogelijkheden. Voorbeelden zijn een dekkend netwerk van laadpalen in 2025, en de ambitie om op 1 januari 2025 een zero-emissie zone in te voeren voor logistiek vervoer binnen de Ringbanen. Dit soort initiatieven is noodzakelijk voor het verbeteren van de luchtkwaliteit én ze passen goed in ons streven naar bewustwording. Want het vervoer van de toekomst moet emissieloos, duurzaam en schoon zijn”.

Lees ook: FVD wil subsidie voor innovatie zoals hyperloops