Bij een ongeval zijn twee kinderen van 4 en 8 jaar om het leven gekomen in Moeskroen, in de provincie Henegouwen. Ook hier blijkt sprake te zijn geweest van verkeersagressie. Na een kleine aanrijding kwam het tot een achtervolging tussen de stiefvader en een wagen met Franse nummerplaat die op de vlucht ging. De wagen waarin de beide kinderen zaten verloor daarbij de macht over het stuur en knalde op een verlichtingspaal. De bestuurder raakte zwaargewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Verkeersagressie blijft in toenemende mate een probleem en is in te delen in twee vormen: agressieve verkeersovertredingen en overtredingen met agressief karakter. Die eerste uit zich in agressief rijgedrag, zoals met de hoofdlichten flikkeren, te snel rijden, geen richtingaanwijzers gebruiken en andere bestuurders afsnijden. Dat zijn vooral verkeersovertredingen die anderen hinderen. Bij de tweede soort overtreedt de dader geen verkeersregels, maar wel andere wetten. Dat zijn voorvallen zoals slagen en verwondingen met het verkeer als aanleiding. Dan is vooral agressie de grote boosdoener, niet frustratie in het verkeer.

Verkeersagressie daalde de afgelopen jaren heel plots. Tussen 2013 en 2016 halveerde het aantal. Experts geloven dat de opkomst van dashcams daar een grote rol in spelen. Toch ervaren we de afgelopen twee jaar steeds meer verkeersagressie. Dat blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen. Bijna de helft van de ondervraagden durft de medeweggebruikers niet te wijzen op hun rijgedrag. Automobilisten ouder dan 40 jaar merken de stijging het meest. Maar liefst 74 procent van die groep vindt dat agressie in het verkeer is toegenomen.

In het verkeer komen dagelijks frustrerende situaties voor, met veel handgebaren, scheldwoorden of zelfs (fysieke) dreigementen als gevolg. Het internet staat vol met filmpjes van scheldende en vechtende automobilisten. Het lijkt er bijna op dat er alleen nog maar ruzie wordt gemaakt in het verkeer. Jongere verkeersdeelnemers vertonen vaker riskant verkeersgedrag dan oudere verkeersdeelnemers en mannen vaker dan vrouwen.

Volgen het SWOV zijn effectieve maatregelen tegen riskant gedrag onder andere gerichte verkeershandhaving, beperking van specifiek verkeersgedrag door apparatuur (zoals een alcoholslot of intelligente snelheidsassistentie) en monitoring van verkeersgedrag door datarecorders. Agressieve verkeersdeelnemers kunnen daarnaast door psychotherapeutische programma’s leren hun boosheid tijdens het rijden te verminderen. Aanvullende maatregelen specifiek gericht op veelplegers, zijn onder andere het sturen van een brief dat zij geregistreerd staan als veelpleger en het aangaan van persoonlijke gesprekken over hun verkeersgedrag.

Lees ook: 7,8 miljoen geconstateerde verkeersovertredingen

verkeersagressie kent vele vormen
verkeersagressie kent vele vormen
Print Friendly, PDF & Email