Het Amphia Ziekenhuis in Breda is opgelucht dat 538 Oranjedag zaterdag niet doorgaat. Een woordvoerder zegt dat de zorgprofessionals blij hebben gereageerd op het nieuws. Er zouden 10.000 mensen naar Breda komen voor het festival. De medewerkers van het ziekenhuis vinden het een “verstandig besluit”. “Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen”, aldus de woordvoerder. De petitie van chirurg Rogier Crolla tegen het evenement werd bijna 370.000 keer ondertekend. De ziekenhuiswoordvoerder zegt dat Crolla dit niet had verwacht. “Het laat zien dat dit nog gevoelig ligt.” Het festival ging uiteindelijk niet door omdat Paul Depla, de burgemeester van Breda, de veiligheidsrisico’s te groot vindt.

De “oplopende maatschappelijke onrust” rond de 538 Oranjedag op 24 april is voor de Bredase burgemeester Paul Depla reden het evenement af te blazen. Volgens hem kan het muziekspektakel hierdoor “niet meer veilig en verantwoord in het kader van de openbare orde plaatsvinden”, zo staat in een persbericht van de gemeente.

Depla: “De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.”

De Oranjedag, waar 10.000 bezoekers bij mochten zijn, leidde tot heftige reacties bij horeca-ondernemers in de stad. Die beschouwden het evenement “als een dolksteek in de rug” omdat zij al maandenlang hun deuren gesloten moeten houden. Medewerkers van het Bredase Amphia Ziekenhuis begonnen een petitie om het muziekfeest af te blazen, die werd door bijna 400.000 mensen ondertekend.

Veel onbegrip

Volgens de gemeente liepen de emoties over de Fieldlab proef “ontzettend hoog op”. Aan de ene kant meldden ongeveer een miljoen mensen zich aan voor het evenement, maar Breda constateerde ook dat er veel onbegrip was. “Door deze maatschappelijke onrust zijn de omstandigheden van het evenement zo veranderd dat het leidt tot onaanvaardbare risico’s voor de openbare en veiligheid. Daarnaast ligt er een negatief advies van de GHOR over het Fieldlab.”

De Bredase gemeenteraad zou vanavond om 20.00 uur bijeen komen voor een extra vergadering waarin Depla tekst en uitleg moest geven over de Oranjedag. Vanwege het afblazen van het evenement is die vergadering uitgesteld naar dinsdag, laat de gemeente weten.

Lees ook: Petitie “Met 538 de zorg geminacht” tegen testevenement

grote markt Breda
Print Friendly, PDF & Email