Vorig jaar juni heeft de Nederlandse staat bij de Europese Commissie een steunmaatregel ten gunste van luchtvaartmaatschappij KLM, een dochteronderneming van de holding Air France-KLM, aangemeld, dit om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden. De aangemelde steun, die in totaal 3,4 miljard EUR bedroeg, bestond uit een staatsgarantie voor een door een bankenconsortium te verstrekken lening en uit een staatslening. Air France, dochteronderneming van KLM kreeg vorig jaar steun bestaande uit een staatsgarantie en een aandeelhouderslening toegekend van de Europese Commissie van 7 miljard euro om de coronacrisis het hoofd te bieden.

"Het Gerecht verklaart het besluit van de Commissie tot goedkeuring van de door Nederland in de context van de COVID-19-pandemie aan luchtvaartmaatschappij KLM verleende financiële steun nietig wegens ontoereikende motivering."

Het Europese Gerecht verklaart nu het besluit van de Europese Commissie tot goedkeuring van de door de Nederlandse staat aan luchtvaartmaatschappij KLM verleende financiële steun van 3,4 miljard euro nietig. Dit wegens onvoldoende uitleg over het leningpakket door de Europese Commissie. Gelet op de schadelijke gevolgen van de pandemie voor de Nederlandse economie schorst het Europees Gerecht de nietigverklaring op totdat de Commissie met een nieuw besluit komt. KLM hoeft de lening dus niet direct terug te betalen. De zaak tegen de Europese Commissie is aangespannen door de Ierse budget luchtvaartmaatschappij Ryanair, zij vinden de staatsteun aan KLM oneerlijke concurrentie.

Lees ook: Eurostar gered met pakket steunmaatregelen

RyanAir
Print Friendly, PDF & Email
Lees ook  Zita Schellekens Senior Vice President Sustainability & Strategy KLM