Justitieminister Van Quickenborne wil komaf maken van de tolerantie die wordt toegepast bij de flitspalen. “Flitscontroles en trajectcontroles zullen 24 uur per dag, zeven dagen per week actief kunnen zijn en de tolerantiemarges worden afgeschaft”, aldus Van Quickenborne. De tolerantie van de flitspalen is meestal ingesteld op 5% van de maximum snelheid. Als de maximum snelheid onder de 100 km/u is, is de tolerantie vast 5 km/u.

Wegpiraten zullen in de toekomst sneller beboet worden zodra ze te hard rijden. Ook de quota’s die sommige parketten hanteren moeten weg. In sommige regio’s worden de flitspalen zelfs gewoon afgezet als ze een vooraf bepaald aantal auto’s hebben geflitst. Omdat de toestroom anders te groot zou worden bij het verwerken van de boetes. De regering wil ook de recidivisten in kaart brengen, dat zijn zij die herhaaldelijk een inbreuk plegen. Zo zal iemand die bijvoorbeeld vaak een minnelijke schikking oploopt door een kleine snelheidsovertreding, maar die dus nooit voor de rechter moet verschijnen, toch in beeld komen bij justitie. In 2019 kregen 4,44 miljoen Belgen een verkeersboete in de bus. In 93 procent van de gevallen werden die boetes ook effectief betaald. 

flitspalen flitsen niet

Gedaan met de flitscamera’s die er als grote ijzeren nestkastjes uitzien. De nieuwe generatie camera’s is niet alleen een stuk kleiner, ze bieden ook veel meer mogelijkheden. En dat is vooral slecht nieuws voor chauffeurs met een te zware voet. De kostprijs is om en bij de 26.000 euro per paal, maar dat zal waarschijnlijk snel terugverdiend zijn. Een van de grote voordelen van de nieuwe flitspalen is immers dat ze met een infraroodcamera uitgerust zijn en dus niet flitsen. 

In België zijn radardetectoren verboden. Dat zijn toestellen die snelheidsradars kunnen opsporen. Ook toestellen die de werking van snelheidsradars bemoeilijken of verstoren zijn niet toegelaten. Er zijn heel wat gps-toestellen en apps die aangeven waar vaste snelheidsradars (‘flitspalen’) staan. Ze gaan dus niet actief detecteren, maar geven informatie over de gekende locaties door, de zogenaamde radarmelders. Die zijn wel toegelaten in België. 

meetcorrectie

Snelheidscontroles zijn een veelbesproken onderwerp. Als de politie een voertuig geflitst heeft, wordt er met twee zaken rekening gehouden. Om met 100% zekerheid te kunnen garanderen dat iemand te hard heeft gereden, trekt de politie van de gemeten snelheid een paar kilometer af. Op de meeste wegen geldt een ondergrens van 4 km/u voordat wordt bekeurd. Alleen op autosnelwegen waar 120 is toegestaan, is geen ondergrens. Hier wordt vanaf 1 km/u te hard bekeurd.

Lees ook: Buitenlanders betalen amper hun parkeerboetes

typisch Belgische flitspaal
Pitane
Print Friendly, PDF & Email