Print Friendly, PDF & Email

Iedereen die overweegt om op fietsvakantie te gaan, of gewoon een heerlijk actief weekendje weg wil, kan sinds kort in Groningen terecht voor een LF-weekendtocht. De routes Eems-Dollard en Groninger Wadden zijn een variant op de 610 kilometer lange LF Kustroute. Routebureau Groningen heeft in de transitie van LF-routes naar LF-icoonroutes een primeur met deze eerste weekendlussen. De komst van de kortere trajecten maakt het mogelijk om tijdens weekenden of midweken te proeven aan de complete Langeafstand Fietsroute. Het concept is simpel; een deel via de LF Kustroute en een deel via de knooppunten, slapen en eten waar je zelf wilt, en na twee of drie dagen en een ervaring rijker terugkomen bij het startpunt. 

Eems-Dollard

Een LF-weekendtocht langs de unieke zeearm van de Waddenzee, de Eems-Dollard. De 113 kilometer lange route schakelt de pareltjes op het Groninger land aan elkaar. Enkele voorbeelden: de hangende keukens van Appingedam, de elfde-eeuwse kerk van Holwierde, het splinternieuwe stadsstrand van Delfzijl, vissersdorp Termunterzijl, Dollard estuarium, de wereldberoemde ´Kiekkaaste´ bij Nieuwe Statenzijl, kuuroord Bad Nieuweschans, het Oldambtmeer en de langste fietsbrug van Europa bij Winschoten! Onderweg genieten van de ruimte, het landschap en de bijzondere cultuurhistorie die Groningen te bieden heeft. 

Groninger Wadden

Tijdens deze 123 kilometer lange LF-weekendtocht kan de fietser een paar dagen genieten van het Wad, de ruimte en de Groninger cultuurhistorie. De route schakelt de pareltjes op het Groninger land aan elkaar. Een paar voorbeelden: Nationaal Park Lauwersmeer, de levendige havens van Lauwersoog en Zoutkamp, unieke en eeuwenoude wierdendorpen als Saaksum en Usquert, het allermooiste dorp van Nederland: Winsum, Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum, het openluchtmuseum in Warffum, prachtige borgen, het mythische Noordpolderzijl met de kleinste zeehaven van Nederland en natuurlijk het toeristische Pieterburen met o.a. het zeehondencentrum en de unieke botanische tuin ‘Domies Toen’! 

Lees ook  Van Limburg tot Texel: 25 jaar fietsknooppunten in Nederland

 

Over de LF Kustroute

De 610 km lange LF Kustroute kenmerkt zich door langgerekte duinstroken langs de Hollandse kust en door de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Kleine badplaatsen en historische steden zorgen voor leuke tussenstops op de route. Langs de Waddenkust loopt de route door één van de rustigste en dunstbevolkte delen van Nederland met diverse authentieke (terp-)dorpjes en stadjes. Highlights op de route versterken de beleving. De route is volledig in twee richtingen bewegwijzerd en wordt ondersteund door de website, app en fietsgids. Bij thuiskomst is er een passende herinnering om aan te vragen: een schildje om op het frame te plakken, en een persoonlijke oorkonde. Fietsen langs de Nederlandse Kust betekent fietsen met de wind door de haren. Soms wind mee, soms wind tegen, maar altijd ‘proef’ je het heerlijke kustgevoel.

Ontwikkeling LF-weekendtochten

In samenwerking met het Fietsplatform (initiator van Nederland Fietsland), Stichting promotie Waddenland, Top van Groningen, Marketing Oldambt, Visit Wadden en Marketing Groningen heeft Routebureau Groningen de twee Groningse LF-weekendtochten ontwikkeld. Het Fietsplatform stimuleert vanuit een ondersteunende rol regionale initiatiefnemers zoals DMO’s en routebureaus bij de ontwikkeling van deze routes. 

Lees ook: Fietsplatform lanceert nieuwe LF Waterlinieroute