Print Friendly, PDF & Email

Vanaf 30 juni kunnen alleen wagenparken van 200 of meer (land)bouwvoertuigen in één keer voor registratie worden aangeboden. Eerder lag dat minimumaantal nog op 25 voertuigen. Het tegelijk laten registreren van grote aantallen (land)bouwvoertuigen is mogelijk tot 1 november. Tot deze maatregel is besloten na overleg met de branche. Eigenaren die minder dan 200 (land)bouwvoertuigen hebben, kunnen deze individueel registreren via de website van de RDW. Het moet leiden tot minder administratieve lasten bij de eigenaren.

Makkelijker en sneller

Bij het registreren van grote aantallen voertuigen tegelijk gaat het om (land)bouwvoertuigen die voor 1 januari 2021 in gebruik zijn genomen. Het registreren van meer voertuigen tegelijk is in het leven geroepen om bedrijven en RDW tijd te laten besparen bij de registratie. Uit de ervaringen van de afgelopen maanden blijkt echter dat dat niet goed lukt. Er is alsnog veel extra contact tussen bedrijven en RDW nodig om de registratie te kunnen afronden. Bij de individuele aanvraag via de website worden aanvragers beter geholpen om de goede gegevens in te vullen. Daardoor kan de aanvraag makkelijker en sneller afgehandeld worden. Ook de verplichte foto draagt hieraan bij.

Individuele aanvraag

Met ingang van 30 juni kunnen eigenaren die minder dan 200 (land)bouwvoertuigen hebben deze individueel registreren via de website van de RDW. Vanaf 1 november is ook het registreren van 200 of meer voertuigen tegelijk niet meer mogelijk, de voertuigen moeten dan individueel worden geregistreerd. Online individueel registreren kan tot en met 31 december 2021.

Juiste voertuiggegevens

Bij de registratie kunnen bedrijven zich tijd en ergernis besparen door van tevoren goed na te gaan welke gegevens nodig zijn en hoe je die achterhaalt. Als de gevraagde gegevens niet of niet juist worden ingevuld, kan de aanvraag niet worden afgehandeld. Op de website is meer informatie te vinden over de benodigde voertuiggegevens en waar deze zijn te vinden.

Alleen voor rechtspersonen

Het registreren van 200 of meer (land)bouwvoertuigen tegelijk is alleen mogelijk voor rechtspersonen die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maatschappen en eenmanszaken kunnen dus geen gebruik maken van deze mogelijkheid. De tijdelijke mogelijkheid is bedoeld om bedrijven met honderden voertuigen, zoals bijvoorbeeld verhuur- en leasemaatschappijen en de RDW in de gelegenheid te stellen om op een efficiënte manier grote aantallen voertuigen tegelijk in te schrijven. Bedrijven die in het bezit zijn van een groot wagenpark doen er goed aan de registraties tijdig aan te vragen, zodat de aanvragen op tijd kunnen worden afgehandeld. Voor het registreren van meer voertuigen tegelijk moet een aanvraagformulier worden ingevuld, na ontvangst hiervan neemt de RDW contact op met de aanvrager.

Lees ook: Registreren (land)bouwvoertuigen voor 1 januari 2022