Print Friendly, PDF & Email

Utrecht, Zwolle en Groningen voeren de top 10 aan van de wereldranglijst fietsvriendelijke steden. De lijst wordt jaarlijks opgesteld door fietsorganisatie People for Bikes in de Verenigde Staten. Daarbij wordt er gekeken naar de fietsinfrastructuur en hoe inwoners over de fietsmogelijkheden in hun eigen stad denken. De lijst is dit jaar samengesteld uit 767 steden in 12 landen.

Onderzoek toont volgens de Koninklijke RAI Vereniging aan dat de beste steden om te fietsen veilige, comfortabele en goed verbonden fietsnetwerken hebben. Investeringen van lokale overheden in een betere fietsinfrastructuur zijn de sleutel om meer mensen op de fiets te krijgen, de veiligheid van alle weggebruikers te verbeteren en iedereen te verbinden met waar ze naartoe moeten.

Nederland

Nederland is goed vertegenwoordigd in de top 10 van de wereldranglijst fietsvriendelijke steden. Utrecht staat op de eerste plaats en krijgt een algemene score van 83%. Daarna volgen Zwolle en Groningen met een score van 82%. Op de vijfde plaats in het rijtje staat Amsterdam (81%) en op de zevende plaats Rotterdam (80%).

Alle Nederlandse steden scoren vrij hoog als het op de fietsinfrastructuur aankomt. De meeste respondenten in deze steden pakken regelmatig de fiets. Ongeveer de helft geeft aan dat ze niet goed op de hoogte zijn van het fietsbeleid in hun stad. Tweederde geeft aan zich onveilig te voelen op de fiets. Er zijn dus nog een aantal aandachtspunten voor deze gemeenten.

Overige steden top 10
De top 10 bestaat verder uit: Princetown USA (81%) op de vierde plaats, Kopenhagen (80%) op de zesde plaats, Barcelona (79%) op de achtste plaats, Sevilla (77%) op de negende plaats en Antwerpen (77%) als hekkensluiter.

Lees ook: ProRail wil miljarden om het spoor te verbeteren

fietsen
fietsen in Nederland