Kinderen uit Best die gebruikmaken van leerlingenvervoer (zo’n 180 leerlingen), kunnen er ook voor kiezen om voortaan onder begeleiding met het openbaar vervoer naar school te reizen. De gemeente zet daarvoor ‘reismaatjes’ in. Dat zijn begeleiders die de kinderen helpen bij het oefenen van het reizen per bus of trein totdat de kinderen het zelf kunnen. Ook elders in Nederland zijn dergelijke ‘reismaatjes’ al ingezet.

Het onafhankelijke vakblad Personenvervoer Magazine schrijft dat deze reismaatjes worden ingezet via welzijnsorganisaties. “Ook is het mogelijk om een vrijwilliger uit het netwerk van de leerling als begeleider te laten fungeren”, zei de gemeente, die de kosten voor de ov-abonnementen voor beide voor de rekening neemt tegen het Eindhovens Dagblad. “Zelfstandig reizen draagt bij aan de ontwikkeling van jeugdigen en vergroot de zelfstandigheid. Het kan ook een opmaat zijn naar zelfstandig reizen naar een vervolgopleiding.”

De ‘overstap’ van leerlingenvervoer naar zelfstandig reizen is niet verplicht, benadrukt verantwoordelijk wethouder Ria van der Hamsvoord. “Het is en blijft een vrije keuze. Er zijn al wat ouders en kinderen die zich hebben aangemeld. Daar gaan we de komende tijd ervaringen mee op doen.” Kinderen die vanwege een beperking niet zelfstandig naar school kunnen reizen of die naar speciaal onderwijs gaan, komen ervoor in aanmerking. Evenals leerlingen die erg ver moeten reizen naar een school die bij hun religie of levensbeschouwing past.

Lees ook: Scheveningen kijkt naar je uit door kunstwerk

De gemeente Best zet 'reismaatjes’ in als vrijwillige begeleiders
Print Friendly, PDF & Email
Lees ook  Digitale waarschuwingen voor schoolzones verhogen verkeersveiligheid