Van taxibedrijven gaat ook een maatschappelijke taak uit. Mooi voorbeeld was de babbelbus van A-Tax de Vries Personenvervoer die midden in de coronacrisis een uitkomst was voor veel ouderen die op deze manier toch hun dierbaren konden spreken. Als mobiele ontmoetingsplaats is de babbelbus ook een verdienmodel geworden en staat het sociaal initiatief helemaal in de belangstelling. Zo staat de babbelbus uit Arendonk als mobiele ontmoetingsplaats in teken van verbinding.

Naast de vervoersritten die ze met Trevvel Samen en Trevvel Route aanbieden, kunnen bewoners in Rotterdam voor praktische hulpvragen, gezondheidsvragen en vragen op sociaal of emotioneel vlak terecht bij Trevvel Sociaal. De medewerkers van Trevvel Sociaal luisteren graag en ondersteunen op maat in het zoeken naar oplossingen. Trevvel Sociaal is een bijzondere samenwerking tussen Trevvel, DOCK en WMO radar.

supermarkten

Ook de supermarkten zien deze maatschappelijke taak als een verantwoordelijkheid. Volgens het ANP opent supermarktketen Jumbo komend jaar tweehonderd nieuwe zogeheten kletskassa’s. Dat zijn kassa’s voor mensen die geen haast hebben en “graag een praatje zouden maken” bij het afrekenen, aldus de supermarktketen. Er is al een kletskassa in het Brabantse Vlijmen. De eerstvolgende komt ook in Brabant, in Udenhout. Het idee voor de kletskassa ontstond twee jaar geleden. In de zomer van 2019 werd de eerste geopend. Volgens Jumbo was dat een groot succes en is nu “de tijd rijp” om het concept verder uit te breiden. Daarbij kijkt Jumbo naar gebieden waar eenzaamheid veel voorkomt. Jumbo is lid van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om eenzaamheid tegen te gaan.

"We vertrekken van het principe dat er achter elke gevel een verhaal schuilgaat”

eenzaamheid

Eenzaamheid is tijdens de coronapandemie verergerd, meldde onder meer de Luisterlijn. De telefonische hulpdienst voerde vorig jaar een recordaantal gesprekken met mensen die ergens mee zaten. Dat lag vooral aan de lockdowns, waardoor mensen zich somberder voelden. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht becijferden volgens het ANP eerder dat ernstige eenzaamheid de samenleving 2 miljard euro extra zorg kost. 

Volgens de universiteit voelt een op de tien Nederlanders zich ernstig of zeer ernstig eenzaam en maar liefst vier op de tien Nederlanders ervaart enige mate van eenzaamheid. Albert Heijn laat weten dat de supermarkten van de keten “vaak een belangrijke sociale rol in de buurt” spelen. Klanten kunnen in de winkels ook gratis koffie drinken. “Daardoor zijn we in veel buurten al jaren een plek waar iedereen die behoefte heeft aan een praatje elkaar kan ontmoeten”, aldus een woordvoerder.

Koepelorganisatie van supermarkten Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat de toename van zelfscankassa’s zorgt voor minder drukte bij gewone kassa’s. “Dat geeft ruimte voor een praatje”, aldus een woordvoerster.

Lees ook: Nieuwe thuisbezorghub voor Jumbo in Heerenveen

supermarkten zien deze maatschappelijke taak als een verantwoordelijkheid
Print Friendly, PDF & Email