De ANWB komt elk jaar met het Veilig Rijden Rapport naar buiten. De data vanuit dit rapport is afkomstig uit de Veilig Rijden Verzekering. Elk jaar zijn er meer dan 20.000 verkeerslachtoffers die een ernstige verwonding oplopen. En ook het aantal verkeersdoden neemt maar niet af de laatste jaren. De ANWB maakt zich sterk voor de verkeersveiligheid in ons land en ze willen het aantal verkeersslachtoffers verminderen. Vijf jaar geleden is de ANWB de Veilig Rijden Verzekering gestart. 

Deze Veilig Rijden Autoverzekering werkt als volgt: hoe veiliger je rijdt, hoe minder je premie betaalt. Goed rijgedrag wordt dus beloond. Nou hoor ik je denken, hoe weet de ANWB of iemand veilig rijdt? Ze hebben twee databronnen: een dongel (een klein kastje dat wordt bevestigd in de OBD-poort van de auto) én de Veilig Rijden-app (de klant plaats een kleine bluetoothzender in zijn eigen auto) Aan de hand van de factoren snelheid, bochten, remmen, acceleratie en telefoongebruik bepalen ze hoe veilig iemand rijdt. 

De data die hieruit komt is erg nuttig voor de ANWB. Uit het Veilig Rijden Rapport komt onder andere naar voren dat de gemiddelde rijscore van mannen en vrouwen nagenoeg hetzelfde zijn. Mannen scoren 76,4 en vrouwen 76,5, de discussie dat mannen beter autorijden dan vrouwen is dus een fabeltje. De rijscores zijn overal in het land boven de 70 procent, maar wat opvalt is dat in het Westen van het land de scores lager zijn dan in het Oosten van het land. 

De oorzaak hiervan heeft waarschijnlijk te maken met de drukte op de wegen en het wegennet in de Randstad. Ook kun je in dit rapport onder andere de rijscore per leeftijdscategorie vinden en het aantal handelingen zoals snelheid, bochten, remmen en optrekken per 1000km. De ANWB draagt met deze gedragsdata bij aan een veiliger verkeer. De data worden namelijk onder bepaalde voorwaarden anoniem beschikbaar gesteld aan wegbeheerders. Een voorbeeld hiervan is de succesvolle pilot in Rotterdam.  

Lees ook: Bedrijven slaan handen ineen tegen fietsdiefstal

Meer dan 20.000 verkeerslachtoffers per jaar.
Print Friendly, PDF & Email