Op dit moment is de COP26-klimaatconferentie in Glasgow bezig en afgelopen zaterdag is de speciale klimaattrein van Amsterdam naar de COP26-klimaatconferentie in Glasgow gereden. Aan boord zaten jongeren en politici, maar ook mensen die zelf in de treinsector werken. Het zou een stuk beter zijn voor de planeet als iedereen meer met het openbaar vervoer zou reizen in plaats van met de auto of met het vliegtuig. Volgens Erika van der Linden van Rail to he COP stoten treinen gemiddeld slechts 10 procent aan CO2 uit ten opzichte van vliegtuigen. Rail to the COP is een campagne van Youth for Sustainable Travel. Youth for Sustainable Travel is een Europese non-profitorganisatie die duurzaam reizen wil promoten en het bewustzijn over problemen in de reisindustrie wil vergroten. 

Is met de trein reizen eigenlijk ook beter voor je portemonnee of is dit gewoon iets wat je ervoor over moet hebben om onze planeet te redden van de ondergang? De brandstofprijzen blijven momenteel maar stijgen en van tanken word je momenteel ook niet vrolijk. Onlangs maakte Schiphol bekend dat ze de havengelden de komende 3 jaar met 37 procent willen verhogen. Dit heeft als gevolg dat vliegtickets duurder worden. De nieuwe haventarieven van Schiphol stimuleren volgens Schiphol op diverse manieren verduurzaming van de luchtvaart. De Nederlandse Spoorwegen maakte onlangs bekend dat met ingang van 1 januari volgend jaar de prijzen van treinkaartjes en abonnementen duurder worden. De prijzen gaan gemiddeld met 1,8 procent omhoog. 

Op deze manier kunnen ze de gestegen kosten voor bijvoorbeeld loon, energie en onderhoud betalen. Dit percentage is vastgesteld door het Centraal Planbureau (CPB). Tweedeklas enkele reis en retour worden gemiddeld 1,8 procent duurder maar eersteklas reizen worden gemiddeld 3 procent duurder. Ook de Railrunner, Dagkaart Hond en de Fietskaart Dal die voorheen alleen bij een ticketautomaat of balie te koop waren maar nu ook online beschikbaar zijn worden één euro duurder als je deze als papieren kaartje koopt bij de ticketautomaat of balie op het station. Dit komt erop neer dat alle papieren treinkaartjes een toeslag hebben van één euro. Ga je internationaal reizen met de trein dan kost je dit gemiddeld 2,1 procent meer. De Sparpreis-tarieven voor bestemmingen naar en door Duitsland en de Early Bird-tarieven voor de intercity Brussel blijven volgend jaar gelijk. Het is een rekensommetje welke manier van reizen voor jou het interessantst is en wat je ervoor over hebt om duurzaam te reizen. 

Lees ook: Driekwart van alle deelfietsen bestaat uit de OV-fiets

Havengelden Schiphol stijgen komende 3 jaar met 37 procent.
Print Friendly, PDF & Email