Print Friendly, PDF & Email

De enquête Fietsstad 2022 is gesloten met ruim 48.000 respondenten. Fietsers geven aan niet prettig te fietsen op met auto’s gedeelde wegen. Maar ook vragen over scooters en brommers op het fietspad, fietsdiefstal en de veiligheid van kinderen die naar school fietsen, kwamen slecht uit de bus.

Fietsers vinden wegen waarop ze samen met auto’s moeten rijden niet prettig. Dat blijkt uit de publieksenquête voor de verkiezing van Fietsstad 2022 die deze week is afgesloten. Met name in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland fietsen mensen niet prettig op wegen die ze met auto’s moeten delen. In totaal gaven 48.986 mensen aan de Fietsersbond hun mening over het fietsklimaat in Nederland. Dit is de basis voor de ranglijst die in juni volgend jaar wordt bekendgemaakt.

"Het is niet verwonderlijk dat fietsers zich niet prettig voelen bij het delen van de weg met auto’s. Auto’s rijden hard en geven fietsers vaak een onveilig gevoel. Daarom blijven wij aandringen op lagere snelheden in de bebouwde kom en meer vrij liggende fietspaden.”

Representatiever

Het aantal enquêtes dat dit jaar is ingezonden is hoger dan twee jaar geleden. Belangrijker is nog dat in alle gemeenten voor het eerst voldoende enquêtes zijn ingevuld om tot een goed landelijk beeld over het fietsklimaat te komen. Fietsstad 2022 is dus representatiever dan ooit. Esther van Garderen is dan ook meer dan tevreden.

“Het is geweldig dat er zoveel mensen hun mening hebben gegeven over het fietsen in Nederland. Daardoor hebben wij een heel goed beeld over wat fietsers nu eigenlijk vinden, en daarmee begint het pas. Alle gemeenten kunnen straks zien hoe hun inwoners zich voelen op het fietspad, en ervoor zorgen dat dat gevoel nog beter wordt.”

De grote hoeveelheid enquêtes is te danken aan de inzet van honderden Fietsersbond-vrijwilligers in heel Nederland, maar ook aan de enthousiaste reacties van gemeenten en partners van de Fietsstad, zoals hoofdsponsor Gazelle.

“Door dit onderzoek kunnen we straks zien wat er nog beter kan op de Nederlandse fietspaden, waardoor iedereen lekker blijft fietsen.”

Uitreiking in 2022

De vragen uit de enquête worden door de Fietsersbond in de komende maanden aangevuld met objectieve factoren. Op 2 juni 2022 wordt de opvolger van Veenendaal (Fietsstad 2020) bekend gemaakt tijdens het Nationaal Fietscongres in Enschede. Voorafgaand aan dit congres worden er lokaal nog andere prijzen uitgereikt aan de winnaar grote gemeente, winnaar middelgrote gemeente, winnaar kleine gemeente en de gemeente Scherpenzeel geeft de trofee voor beste stijger ten opzichte van 2020 door, aldus de Fietsersbond