De Uber-chauffeurs wilden het centrum van Brussel blokkeren tot “het taxiplan klaar is.” Een tijdlang blokkeerden ze enkele tunnels en liepen hun acties zelfs parallel met die van de politie, die op straat kwam in protest tegen hun arbeidsvoorwaarden. Toen zij om 09.00 uur hun acties stopten, hadden de Uber-chauffeurs het rijk alleen.

Volgens het vakblad Magazine Personenvervoer  hoefden de Uber-chauffeurs niet lang te demonstreren, want na afloop van de ministerraad liet het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) al snel weten dat de Brusselse regering het taxiplan goedgekeurd heeft. Nadat Vervoort vanmiddag een vertegenwoordiging van de Uber-chauffeurs ontving voor overleg, zei Asmaa Snaibi, officieus woordvoerder van de Uber-chauffeurs, dat “de regering een tijdelijke oplossing voor ons zoekt.”

Of dat betekent dat Uber na de deadline van het Hof van Beroep (vrijdag 18.00 uur) gewoon door kan werken, of dat de chauffeurs enige tijd met hun duimen moeten draaien, is nog niet duidelijk. Sommige Uber-chauffeurs wilden, nu ze niet weten of ze de komende weken wel kunnen werken en betaald worden, het stadscentrum van Brussel blijven blokkeren. “Wij blijven ons mobiliseren,” aldus Snaibi.

Minister-president Vervoort belooft in een persbericht dat het taxiplan een “rechtszeker en betrouwbaar kader voor de beroepssector van het personenvervoer wordt, die een kwaliteitsvolle dienstverlening kan garanderen, aangepast aan de nieuwe gewoonten van de klanten en gebruikers.” Nu moet Vervoort nog naar de sociale partners, het adviescomité, de Gegevensbeschermingsautoriteit en de Raad van State. Vervoort beloofde voor de platformchauffeurs een tijdelijke oplossing te zoeken zolang het nieuwe taxiplan nog niet is ingevoerd. Volgende week komt er nieuw overleg tussen Vervoort en de Uber-chauffeurs.

Vervoort bekritiseerde de opstelling van Uber: “De ontreddering bij de VVB-chauffeurs raakt mij diep. Zij zijn niet verantwoordelijk voor deze situatie. Uber is zelf verantwoordelijk voor het feit dat het deze sector tot ontwikkeling heeft laten komen, terwijl juridisch het risico bestond dat het initiatief verboden zou worden. Uber heeft die mensen misleid.”

Dat werd tegen Bruzz prompt door Uber-chef Laurent Slits ontkend. Hij gaf aan bij de start van Uber in Brussel (“niet echt in een vacuüm”) een ‘ja’ van de toenmalige mobiliteitsminister Pascal Smet te hebben gekregen.

Lees ook: Brussels Hof van Beroep legt Uber aan banden

Print Friendly, PDF & Email