Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Eindelijk is het zover na een paar jaar intensief bouwen is vandaag de officiële opening van de grootste zeesluis ter wereld, Zeesluis IJmuiden. Vanmiddag opent Zijne Majesteit de Koning Zeesluis IJmuiden, het programma is van 14:45-15:30 online te volgen via de website Opening Zeesluis IJmuiden. Deze nieuwe zeesluis die vanaf vandaag in gebruik wordt genomen vervangt de Noordersluis. De Noordersluis bestaat al sinds 1929 en zou het einde van zijn technische levensduur in 2029 bereiken. De Noordersluis was ondertussen ook te klein geworden voor de steeds grotere zeeschepen. Zeesluis IJmuiden laat toe dat schepen getijdeonafhankelijk het sluizencomplex IJmuiden veilig en vlot kunnen passeren.

De nieuwe grotere zeesluis is maar liefst 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep, aldus Rijkswaterstaat. Hier kunnen dus hele grote schepen doorheen zonder problemen. De bouw hiervan is gestart in 2016 en was klaar in augustus vorig jaar. Het project Zeesluis IJmuiden is een samenwerking van de convenantpartijen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam samen met Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Na de afronding van de bouw is er flink geoefend en getest door alle partijen die met de zeelsluis gaan werken. Na de opening vanmiddag van Zeesluis IJmuiden zal Koning Willem-Alexander met enkele betrokkenen bij de bouw, bewoners en het havenbedrijfsleven praten.

Foto boven en beneden: Beeldbank Rijkswaterstaat. 

Lees ook: Horeca en musea kunnen de deuren weer openen

Oefenen met Zeesluis IJmuiden.