Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De ANWB test elk jaar zomer- en winterbanden. Een autoband is het enige contact tussen auto en wegdek. Om een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid test de ANWB de kwaliteit van autobanden. Het overgrote deel van de zomerbanden kwam met resultaten van ‘voldoende’ tot ‘goed’ uit de test. 

De ANWB nam de bandenmaten 185/65 R15H en 215/60 R16V onder de loep. De kleinste maat voor de auto’s uit de kleine middenklasse, zoals de Audi A1, de Citroën C3, Kia Rio, Opel Corsa, Nissan Micra en de VW Polo. De andere maat, 215/60 R16V, zitten onder kleinere en middenklasse SUV’s, zoals de Fiat 500X, Honda HR-V, Subaru Forester, Skoda Karoq of VW T-Roc. 

De bandenmaat 185/65 R15H toont een goed resultaat. Van de zestien geteste banden scoren er zes goed en halen daarmee vier van de vijf sterren. Deze banden hebben op alle belangrijke testonderdelen – droog wegdek, nat wegdek, verbruik en slijtvastheid – een goed niveau laten zien. Daarachter komen tien banden die op één of soms enkele testonderdelen tekortkomingen hebben. Die scoren hiermee een voldoende en krijgen daardoor drie sterren.

De grotere maat 215/60 R16V geeft hetzelfde beeld. Van de achttien geteste banden in deze maat zijn er uiteindelijk vijf die op geen enkel onderdeel tekortkomingen hebben en vier sterren scoren. Daarachter volgt een grote groep van twaalf banden met drie sterren. Slechts één band komt niet verder dan twee sterren en wordt niet aangeraden. 

Sinds dit jaar meldt ANWB ook de profieldiepte van een nieuwe band. Vroeger werden banden afgeleverd met een profiel van zo’n acht mm. Door nieuwe ontwikkelingen worden banden tegenwoordig ook met minder profieldiepte geleverd. Dit roept vragen bij leden op, maar in de test zien we dat banden net zo lang mee kunnen als voorheen. Daarom wordt, naast profieldiepte, ook de verwachte levensduur in de test meegenomen. 

ANWB raadt aan – voor optimaal wegcontact – in de zomermaanden met zomerbanden te rijden en als het kwik omlaag gaat en in winterse omstandigheden winterbanden te gebruiken. Monteer altijd vier banden van hetzelfde merk en hetzelfde type en controleer iedere maand de bandenspanning. 

De ANWB beproeft al 49 jaar het hele scala van prestaties van de band, onder alle mogelijke omstandigheden die de weggebruiker kan tegenkomen. Voor zomerbanden gaat het dan om rijeigenschappen (gedrag in het dagelijks verkeer), veilig weggedrag (gedrag in noodsituaties) en remmen op droog wegdek. Op nat wegdek test de ANWB remmen, aquaplaning en wegligging en zijdelingse grip zowel bij gewoon’ rijden als in noodsituaties, aldus de ANWB.

Lees ook: Gemeente Rotterdam druk met verkeersveiligheid

Om een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid test de ANWB de kwaliteit van autobanden.