Pitane Image

Gemeentes doen steeds meer om het gebruik van schoner vervoer te stimuleren. Dit met het oog op het klimaatakkoord dat vanaf 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos moeten zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld in steeds meer gemeentes emissievrije zones. De Gemeente Den Haag heeft ook dit jaar weer een omruilregeling voor oude vervuilende benzine bromfietsen, benzine snorfietsen en dieselauto’s beschikbaar gesteld voor inwoners van de Gemeente Den Haag. De gemeente heeft dit jaar 325.000 euro beschikbaar voor deze omruilregeling. De omruilregeling is in principe beschikbaar tot en met 30 november, tenzij het geld eerder op is.

Inwoners kunnen hun vervuilende voertuig omruilen voor een schonere vorm van vervoer. Ze krijgen een tegoed wat gebruikt kan worden voor het openbaar vervoer, dit tegoed wordt dan op de OV-kaart gezet. Je kunt ook met het tegoed gebruik maken van deelauto’s, deelscooters of deelfietsen. Ook kan het tegoed gebruikt worden om een elektrische brommer, snorfiets of om een (elektrische) fiets te kopen. Ondernemers kunnen het tegoed gebruiken voor transportdiensten. Voor brommers en snorfietsen krijg je 400 euro terug, heb je een Ooievaarspas dan krijg je 750 euro terug. Voor een diesel personenauto krijg je 1000 euro terug, met een Ooievaarspas krijg je 1200 euro terug. Ondernemers krijgen voor hun diesel bestelauto 1500 euro terug. Dit tegoed is dit jaar hoger dan vorig jaar, dit komt omdat een oude bestelauto veel meer fijnstof uitstoot en de gemeente wil vervuilend vervoer zoveel mogelijk terugdringen.

De gemeente Utrecht heeft dit jaar weer een sloopsubsidie beschikbaar gesteld voor inwoners en ondernemers die een diesel personenauto of bestelauto met emissieklasse 3 of lager hebben en deze willen laten slopen. De subsidie is beschikbaar tot 30 juni, tenzij het geld eerder op is. Na goedkeuring door de gemeente krijgt je een verleningsbeschikking en kun je je auto laten slopen bij een door de RDW erkend sloopbedrijf. Er zijn wel een aantal voorwaarden en eisen waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze sloopsubsidie. Je krijgt een subsidie van 1000 euro voor een personen- of bestelauto op diesel met emissieklasse 3. Voor dieselauto’s met emissieklasse 2 en lager krijg je 500 euro. Deze subsidie kun je besteden aan een elektrische fiets, elektrische scooter, deelvervoer, OV-abonnement of een elektrische auto. Inwoners met een U-pas kunnen 200 euro extra ontvangen voor hun voertuig. De gemeente Utrecht heeft 1000.000 euro sloopsubsidie beschikbaar voor dit jaar, hiervan is 700.000 euro beschikbaar voor inwoners met personenauto’s en 300.000 euro’s beschikbaar voor ondernemingen met bestelauto’s. 

Lees ook: Tv-programma helpt om milieuvriendelijker te rijden

Print Friendly, PDF & Email