Door een technische storing werd vrijdag 11 maart de website en app van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn zwaar getroffen. Ook de realtime-info aan de haltes waren niet beschikbaar en belbusritten werden eveneens verstoord. Via Twitter en andere sociale media gaf De Lijn weinig of geen informatie, behalve dan dat het ICT team aan een oplossing werkte. Als alternatief werd doorverwezen naar de Google routeplanner. Een alternatief vervoerbewijs kon men ontvangen via een sms-ticket (sms ‘DL’ naar 4884). Rond 13.00 uur waren website en app terug beschikbaar. Ook de realtime reisinformatie kon je opnieuw raadplegen.

Google Maps

Vanaf nu toont Google Maps ook de realtime-reisinformatie. Als je tot voor kort Google Maps gebruikte om een route te plannen, zag je enkel onze theoretische dienstregeling. Ritten die vertraging opliepen, geschrapt werden of die vervroegd reden,  daar zag je in Google Maps niets van. Vanaf nu houden routevoorstellen van Google Maps wél rekening met de realtime-data van De Lijn.
 
Overheidsorganisatie
 
De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn. Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron. 
 
Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 36 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar circa 11 miljoen ritten. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privé bedrijven die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen. Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combi-mobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.

Lees ook: De Lijn, een veilig bedrijf waar iedereen welkom is

Print Friendly, PDF & Email