Olieprijs weer op niveau van voor oorlog Oekraïne

Consumenten in Nederland kunnen nog niet echt profiteren van de dalende olieprijzen nu die steeds verder dalen en liggen nu op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Zo betaalde je maandagmorgen voor een vat Amerikaanse olie nog maar 97 dollar (88 euro) en een vat Brent-olie kost ongeveer 100 dollar (91 euro). De prijzen dalen met name vanwege problemen in China, waar het coronavirus weer om zich heen slaat. Sinds de accijns op benzine is verlaagd, daalden de prijzen amper in Nederland.

China is de grootste importeur van olie ter wereld, maar in verschillende steden ligt het openbare leven weer deels stil. Er zijn strenge lockdowns ingevoerd, maar toch werden in Shanghai zondag nog meer dan 26.000 nieuwe coronabesmettingen (met name omikron) gemeld. Wat de prijzen van diesel en benzine de komende tijd gaan doen, weet niemand. Het is sterk afhankelijk van hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt en of de situatie rondom corona (in China) verslechtert of verbetert.

Paul van Selms van UnitedConsumers merkt op dat ondanks dat de prijs van olie gekoppeld is aan die van brandstof, de prijs niet direct verlaagd wordt wanneer de koers van olie daalt. Prijsverhogingen worden volgens de marktdeskundige altijd sneller doorgevoerd dan prijsverlagingen. 

De olie- en brandstofprijzen zijn aan elkaar gekoppeld maar volgens Van Selms worden prijsverhogingen aan de pomp altijd sneller doorgevoerd dan prijsverlagingen. „Kijk naar Shell”, zegt hij. „Die hebben net miljarden afgeschreven vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat nodigt niet uit tot een prijsverlaging.” Vorige week maakte het olie- en gasconcern bekend tot 5 miljard dollar af te schrijven op zijn bezittingen in Rusland. Shell wil Rusland verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne.

Lees ook: Eén op de vier buspassagiers rijdt zwart

Shell wil Rusland verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne.
Print Friendly, PDF & Email