Niet alle tramsporen en tramhaltes in Den Haag zijn geschikt voor lagevloertrams.

De gemeente, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en HTM werken samen aan het openbaar vervoer van de toekomst. Voor tramlijnen 6 en 12 worden schetsen gemaakt voor de nodige aanpassingen. En aan tramlijn 16 wordt nu gewerkt. In de stad rijden lagevloertrams. Deze trams zijn beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een rollator. Zo kunnen meer mensen zelfstandig met de tram rijden. De HTM gaat nog meer lagevloertrams kopen. Deze komen in de plaats van de verouderde trams die er nog rijden.

Niet alle tramsporen en tramhaltes in Den Haag zijn geschikt voor lagevloertrams. Daarom moeten in veel straten de rails worden verlegd. Ook worden sommige bochten aangepast. Aanpassingen zijn nodig voor tramlijnen 6, 12, 16 en 1. Ook de haltes worden aangepast. Ze worden langer en geschikt gemaakt voor mensen met een rolstoel of rollator. 

Waar dat kan, combineert de gemeente het vernieuwen van de tramlijnen met ander werk. Bijvoorbeeld het opknappen van pleinen, wegen, bruggen en kades. In de eerste helft van 2022 worden de schetsen uitgewerkt voor lijn 6, Schilderswijk en Transvaal en voor lijn 12, Regentessekwartier en Valkenboskwartier. Voor lijn 12, Bomen- en Bloemenbuurt, Vogelwijk en Duindorp worden de schetsen uitgewerkt in de 2e helft van 2022. De uitwerking gebeurt samen met bewoners, ondernemers en belangenorganisaties.

lagevloertrams komen in de plaats van de verouderde trams

In de regio Den Haag – Rotterdam komen er tot 2040 zo’n 400.000 inwoners bij. Ongeveer 100.000 daarvan komen wonen in Den Haag en omgeving. Deze inwoners gaan ook reizen: voor bijvoorbeeld hun werk, school, bezoek en ontspanning. OV NEXT werkt aan het openbaar vervoer van de toekomst: toegankelijk voor iedereen, met korte reistijden en vervoer van deur tot deur. Het doel van OV NEXT is dat mensen vaker gaan reizen met het OV en met vervoermiddelen die je deelt met anderen. Ook is de bedoeling dat mensen vaker gaan fietsen en lopen in plaats van met de auto te reizen.

LEES OOK  Lufthansa komt met nieuw aanbod vluchten vanuit Frankfurt

De rood-beige trams rijden al 40 jaar door de Haagse regio. Nu zijn ze verouderd. Deze trams zijn ook niet goed toegankelijk voor mensen met een beperking of reizigers met een kinderwagen of koffer. Daarom komen er nieuwe, ruime trams. Deze trams kunnen meer mensen vervoeren. Door de lage vloeren kan iedereen makkelijk en snel instappen. Daardoor kunnen de trams ook sneller wegrijden bij een halte en wordt de reistijd korter.

Lees ook: HTM zet kwaad bloed met seksistische bikinilijn

Print Friendly, PDF & Email