Met de komst van de VDL-bussen zal in 2023 de meerderheid van de stadsbussen elektrisch zijn.

VDL gaat 84 nieuwe elektrische stadsbussen leveren aan GVB, de openbaar vervoerder van Amsterdam. Het hoofdstedelijke vervoersbedrijf heeft, na een traject van ongeveer een jaar, de aanbesteding gegund aan VDL. Binnen het contract volgen mogelijk later nog eens 124 bussen.

Volgens het persbericht worden de nieuwe bussen vanaf 2023 ingezet. GVB rijdt sinds 2019 met elektrische bussen. Met de komst van de VDL-bussen zal in 2023 de meerderheid van de stadsbussen elektrisch zijn. Amsterdam wil de komende jaren haar CO2-uitstoot fors verminderen. Een onderdeel daarvan is dat de bussen van GVB in 2025 volledig uitstootvrij rijden.

VDL Bus & Coach sleepte vorig jaar april de eerste order binnen voor de nieuwe elektrische bussen, de zogenoende Citea’s. Hermes, regionaal vervoerder in Zuidoost-Brabant, bestelde destijds 32 bussen. Die bussen worden later dit jaar in gebruik genomen.

opinie

In een ingezonden opiniestuk waarschuwde Wim van der Leegte, eigenaar en commissaris van VDL Groep, dat door de deur wagenwijd open te zetten voor de import van Chinese producten Europa eigenhandig onze welvaart op het spel zet. De orders zijn belangrijk voor het Brabants familiebedrijf. Eind 2019 maakte VDL zich nog grote zorgen over de gunning van opdrachten aan Chinese bussenbouwers zoals BYD, nadat VDL in Overijssel naast een order voor 259 bussen greep. 

"Wij zijn er super trots op dat GVB wederom voor VDL heeft gekozen om verder invulling te geven aan de verdere vergroening van het openbaar vervoer in Amsterdam!"

Ard Romers - Managing Director bij VDL Bus & Coach Nederland B.V.

Met 84 nieuwe generatie VDL Citea’s breidt GVB, het openbaarvervoerbedrijf van Amsterdam, zijn elektrische vloot stadsbussen verder uit. Deze voertuigen, die volledig zijn gebaseerd op VDL’s nieuwe elektrische aandrijflijn, worden vanaf 2023 ingezet en dragen bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot.

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “Met de ontwikkeling van de nieuwe generatie VDL Citea hebben wij een veelzijdig mobiliteitsplatform ontwikkeld dat aansluit bij de duurzaamheidsambities van onze klanten. Dat geldt ook voor GVB. Op deze manier blijven wij vooroplopen in de openbaar vervoersmarkt, waar wij op basis van onze ruim 150 miljoen elektrische kilometers toonaangevend zijn in Europa. We zijn er trots op dat wij opnieuw bussen mogen leveren aan onze hoofdstad. GVB en VDL werken langjarig samen. Dat deze samenwerking wordt gecontinueerd, is een teken dat deze succesvol is.”

Gerelateerde artikelen:
VDL Eindhoven
Print Friendly, PDF & Email