BLUE

Laat ze maar staken.

Het zijn hoogdagen voor regionale luchthavens. Nederlanders die met het vliegtuig op vakantie gaan, kiezen vaker voor een regionale luchthaven in Nederland, België of Duitsland. Personeelstekorten, stakingen en het schrappen van vluchten komen voor regionale luchthavens als geroepen.

Vakanties zullen er de komende maanden onverwacht heel anders uit zien voor veel reizigers. Twaalf omgeleide toestellen toestellen van TUI fly waren afgelopen maandag goed voor de Oostendse luchthaven. Na de aankondiging van de staking te Brussel begon het bedrijf meteen vluchten te verplaatsen en zochten ze transfers naar Oostende. Uiteindelijk vertrokken er in Oostende twaalf vluchten naar verschillende bestemmingen met in totaal 2.650 passagiers. Luchtvaartmaatschappij TUI Fly Belgium leidde een groot deel van haar vluchten om naar de regionale luchthavens van Oostende, Antwerpen en Luik. 

omboeken

Ook regionale luchthavens zoals Rotterdam, Eindhoven en Maastricht zijn in trek. Reisorganisatie Sunweb merkt dan weer dat steeds meer reizigers een vakantie boeken vanaf de luchthavens van onder meer Brussel, Düsseldorf of Keulen-Bonn. De rol van regionale luchthavens wordt steeds belangrijker nu chaos op Schiphol maar voortduurt. Stakingen in Brussel zijn dan weer het gevolg dat Antwerpen en Oostende goede zaken doen.

Veel vakantiegangers wijken uit zichzelf al uit naar regionale luchthavens en die geven op hun beurt aan dat ze er best nog wel wat vluchten bij kunnen hebben. Maastricht Airport kan er enkele tientallen overnemen en zo ook Groningen Airport Eelde. Beide luchthavens hebben capaciteit over om extra vluchten af te handelen. Ook naar de toekomst toe moeten regionale luchthavens een veel belangrijkere rol krijgen dan nu. 

Lees ook  Vliegende cijfers over stabiliteit en afname van lokale luchthavens

Wanneer je voor aankomende zomer een reis hebt geboekt en vanaf Schiphol vliegt, dan is het nog maar afwachten of je wel vanaf Amsterdam kunt vliegen. De luchthaven kondigde afgelopen week aan dat de vluchten van honderdduizenden mensen geannuleerd zullen worden. Ook bij Eindhoven Airport lopen ze tegen uitdagingen aan. De luchthaven heeft nagenoeg twee jaar stilgelegen door corona en veel medewerkers zijn hierdoor op zoek gegaan naar een andere baan, gedwongen of vrijwillig.

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email