Een prijsdaling in de komende jaren ligt wel in de lijn der verwachtingen.

Een thuisbatterij is financieel niet rendabel, dat stelt consumentenorganisatie Test Aankoop en wordt beaamd door meerdere experts. De interesse voor thuisbatterijen groeit bij wie zonnepanelen heeft. Want zo kun je meer van je eigen stroom verbruiken. Dat is niet onbelangrijk wanneer het voordeel van de terugdraaiende teller vermindert of zelfs helemaal verdwijnt. De stroom die door je zonnepanelen wordt opgewekt, en die je niet meteen verbruikt, kun je dankzij een batterij tijdelijk bij jou thuis opslaan in plaats van hem het net op te sturen. 

Zelfs met een premie zoals in Vlaanderen zal een investering in een thuisbatterij zelden rendabel zijn. Je moet immers op een rentabiliteit in amper 10 jaar kunnen mikken. In een steekproef bleek de prijs gemiddeld op te lopen tot € 850 per kWh bij een bestaande installatie van zonnepanelen, en zelfs tot € 1 000 bij een nieuwe installatie. Een prijsdaling in de komende jaren ligt wel in de lijn der verwachtingen. Voor de productie van een thuisbatterij zijn schaarse grondstoffen nodig. Er bestaan ook alternatieve opslagsystemen. Tot slot zijn er goedkopere alternatieven om je zelfverbruik op te krikken.

(De tekst gaat verder onder de foto.)
stroomnet - thuisbatterijen - omvormer

terugdraaiende teller

In Vlaanderen heeft een uitspraak van het Grondwettelijk Hof een einde gemaakt aan de terugdraaiende teller voor wie zonnepanelen én een digitale meter heeft. Bij wie later zo’n digitale meter zal krijgen, zal dit stelsel eveneens op de schop gaan. Voor de stroom die je op het net steekt, krijg je dan een terugleververgoeding van je energieleverancier, die echter lager uitvalt dan het afnametarief. In Brussel draait de teller niet meer terug sinds november 2021. In het Waals gewest kun je voor een gedeeltelijke compensatie kiezen, waarbij dan het prosumententarief wegvalt. Maar als je hiermee slechter af zou zijn dan met de standaardregeling met een volledige compensatie én het prosumententarief, kun je altijd op de financieel meest voordelige optie terugvallen.

Volgens de bevindingen van  Testaankoop moet je trouwens niet denken dat je in de zomer je overtollige stroom kunt opslaan om die dan in de winter te gebruiken. De opslag in een thuisbatterij zal je hooguit een of enkele dagen uit de nood kunnen helpen.

Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email