BLUE

Bijna iedereen in Eindhoven en omstreken weet precies waar je het over hebt als je het over de Berenkuil hebt. De Berenkuil ontstond in 1973 en ligt vlak bij de universiteit van Eindhoven, openluchtzwembad de Ijzeren man en de wasvenhoeve. De Berenkuil (of Insulindeplein) is een verkeersplein in Eindhoven dat twee verdiepingen telt: één gelijkvloerse voor het autoverkeer, en daaronder een fietsknooppunt. De Berenkuil bestaat uit tunnels waar je doorheen kunt fietsen en /of wandelen en het ziet eruit als een echte arena. De fietstunnels lopen onder de snelweg van Eindhoven naar Helmond.

Veel fietsers en bromfietsers maken hier dagelijks gebruik van. De Berenkuil wordt daarnaast ook als “openluchtmuseum” gebruikt omdat graffiti-kunstenaars er hun gang mogen gaan. De mooiste creaties zijn hier te vinden en de politie treedt niet op tegen de graffitispuiters in de berenkuil. Dagelijks maken er enorm veel fietsers en brommers gebruik van dit belangrijke fietsknooppunt, maar sinds deze week is het afgesloten en zal iedereen om moeten rijden. De Berenkuil is namelijk sinds 18 juli 8 weken lang afgesloten voor fietsers, zij kunnen gebruik maken van de omleidingen.

De reden van de afsluiting is dat er werkzaamheden zijn aan de doorfietsroute Eindhoven-Helmond. Er komt namelijk een doorfietsroute van 13,7 kilometer tussen Station Eindhoven Centraal en station Helmond Centraal. Doorfietsroutes, ook wel snelfietsroutes genaamd, zijn regionale fietsroutes waarop je comfortabel en zonder oponthoud kunt fietsen van plaats A naar plaats B. De routes zorgen voor een betere bereikbaarheid van woon-werklocaties en zijn voor forensen een belangrijke stimulans om voor de fiets te kiezen in plaats van voor de auto. De gemeente Eindhoven realiseert het deel tussen station Eindhoven Centraal en de Collse Hoefdijk in Nuenen. Het deel aan de Professor Doctor Dorgelolaan is inmiddels afgerond. Na de Berenkuil volgt nog het deel van de Celebeslaan, ’t Hofke noordzijde-Wolvendijk, ’t Hofke zuidzijde en de Loosstraat.

Lees ook  Vliegende cijfers over stabiliteit en afname van lokale luchthavens
Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email