Dit is in openlijke tegenspraak met het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.

Speciale toeslagen berekenen voor het vervoer van personen die in een rolstoel zich moeten verplaatsen staat onder druk. Door het doorrekenen van extra kosten wordt een gelijke deelname aan de samenleving ontzegd. Volgens een onlangs verschenen rapport bij onze oosterburen is de in verschillende gemeenten geplande taxitoeslag voor rolstoelgebruikers zwaar bekritiseerd door de Nedersaksische minister van Sociale Zaken, Daniela Behrens (SPD).

De Sociale Vereniging Duitsland (SoVD) in Nedersaksen maakte begin deze week bekend dat verschillende gemeenten in Nedersaksen wegens prijsverhogingen nieuwe tariefschema’s voor taxiritten aannamen. Volgens deze regels moeten in de stadsdelen Rotenburg, Osterholz en Verden vanaf half augustus mensen die zittend in hun rolstoel worden vervoerd, een toeslag van zeven euro betalen.

"We zijn geen non-profit, we kunnen dit niet gratis doen."

Harald Gast - Nedersaksische Transport Association

De meest recente aanpassing van de taxitarieven is op 1 juli ingegaan. Deze belastingverordening is in november 2021 aangenomen. De huidige ontwikkeling van de benzine- en dieselprijzen was toen nog niet te voorzien.

(Tekst loopt door onder de foto)

De SoVD roept gemeenten op de toeslag niet goed te keuren. “We zijn echt stomverbaasd. Er is geen duidelijkere manier om mensen met een handicap te discrimineren”. Thorsten Reisewitz, eigenaar van Taxizentrale-August-Bitter in Delmenhorst, is een soortgelijke mening toegedaan. Hij heeft samengewerkt met andere taxibedrijven in de stad en heeft opnieuw een verhoging van het taxitarief aangevraagd. Zij vragen geen toeslag voor rolstoelgebruikers. “We hebben er vanwege gelijkheid van afgezien”, zegt Reisewitz.

Lees ook  Taxi- en zorgvervoer staking op vrijdag 18 november

De branchevereniging rechtvaardigt de extra kosten. “Er zijn bijvoorbeeld speciaal opgeleide chauffeurs nodig om gehandicapte passagiers te vervoeren. Bovendien kost de ombouw van taxi’s met een laadbrug of rolstoellift tot 10.000 euro”, zei de districtsmanager van de Nedersaksische Transport Association (GVN), Harald Gast tegen de Weser Kurier. “We zijn geen non-profit, we kunnen dit niet gratis doen.” Volgens het rapport staat de vereniging open voor compensatie, bijvoorbeeld via subsidies voor ombouw van taxi’s.

Dezelfde discussie zouden we ook in Nederland kunnen voeren. De kosten voor een rit met een straattaxi hangen af van het starttarief, de afstand en de duur van de rit. Voor al deze onderdelen geldt een maximumtarief. Dit tarief voorkomt dat u als klant te veel moet betalen. Een taxibedrijf of -chauffeur stelt zelf de tarieven vast. Hij moet deze vermelden op de tariefkaart in de taxi. De tarieven mogen niet hoger zijn dan de maximumtarieven.

Uber heeft gehandicapte passagiers te veel in rekening gebracht.

Niet alleen in Duitsland laait de discussie op. Federale openbare aanklagers hebben in november een rechtszaak aangespannen tegen Uber, omdat het bedrijf de American with Disabilities Act had geschonden door een extra vergoeding te vragen voor gehandicapten. De vergoedingen varieerden van stad tot stad en waren afhankelijk van hoe lang de chauffeur moest wachten vooraleer de reiziger was ingestapt. Federale functionarissen voerden aan dat Uber een klant niet meer in rekening mag brengen alleen omdat het iemand een paar extra minuten kost om in te stappen. Uber zei in een verklaring dat het bedrijf eerder al wijzigingen had aangebracht zodat elke reiziger die een handicap heeft automatisch de extra wachttijd wordt kwijtgescholden.

Lees ook  Het geheim van metro en felblauwe taxi in Qatar
Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email