BLUE

In september zijn de tramsporen in de Voskenslaan en de Coupure aan de beurt.

Vervoersmaatschappij De Lijn gaat grote werken doen aan enkele Gentse tramlijnen en het busstation aan het Zuid. Daarbij zullen vooral de tramlijnen 1 en 4 de gevolgen voelen tijdens de werkzaamheden. Vanaf maandag 1 augustus tot en met woensdag 31 augustus voert de vervoersmaatschappij werken uit aan Gent Zuid. Het busstation wordt volledig heraangelegd. Ook het dubbelspoor tussen de tramperrons van Gent Zuid en Vlaanderenstraat wordt vernieuwd.

“Voor 2022 voorzien we 6,5 miljoen euro tramspoorvernieuwingen in Gent. In 2023 zal het budget voor tramspoorvernieuwingen in Gent en Antwerpen verder groeien naar 45 miljoen euro, en meer projecten in de regio van Gent omvatten. Met deze investeringen willen we een historisch probleem oplossen. Investeringen in combinatie met een performant assetmanagement moet ervoor zorgen dat de volgende jaren effectieve verbeteringen zichtbaar worden op het terrein. Dit met de nodige aandacht voor de actieve weggebruiker.”

Deze werken verlopen in twee fases: van maandag 1 augustus tot en met 7 augustus staan de voorbereidende werken gepland. Vanaf maandag 8 augustus tot en met 31 augustus wordt de Vlaanderenstraat afgesloten voor verkeer. Tijdens de werken wordt op het Graaf Van Vlaanderenplein één baanvak gereserveerd voor de bussen en moet al het gemotoriseerd verkeer over het andere baanvak wat tot enige verkeershinder kan leiden. Er geldt een parkeerverbod op het Sint-Annaplein tussen de Keizer Karelstraat en de Brabantdam.

Om aan de tramsporen te kunnen werken, wordt tijdens de tweede fase, van 8 augustus tot en met 31 augustus, de Vlaanderenstraat afgesloten voor het verkeer dat van het Graaf Van Vlaanderenplein komt. Gemotoriseerd verkeer kan via de Zuidstationstraat en het Sint-Annaplein naar het centrum.

Lees ook  Gent pioneert in emissievrije stedelijke logistiek met oog op 2030

Zowel aan het Veerleplein, de Geldmunt, het Neuseplein, Coupure Rechts en aan Gent Zuid zijn er traminfrastructuurwerken gepland. Ook de tramsporen vanaf Voskenslaan tot Flanders Expo staan op de planning. ​ Aan de Zuid wordt bovendien het busstation volledig heraangelegd en in de Vlaanderenstraat worden tramsporen vernieuwd. ​

Veldstraat
De Veldstraat is geen voetgangersstraat omdat er een drukke tramlijn door rijdt

In de zone Voskenslaan, Derbystraat en Maaltebruggestraat wordt vanaf 1 september tramlijn 4 beperkt tot de halte Brugespoort wegens heraanleggingswerken in Coupure Rechts, deel tussen de Rozemarijnbrug en Contributiestraat. De Lijn vernieuwt de tramsporen en voorziet trillingsdempende maatregelen in de opbouw van de trambedding. Verder worden de tramhaltes gemoderniseerd en beter toegankelijk gemaakt. 

De tram 4 rijdt tijdens deze werken enkel tussen Ledeberg en halte Brugsepoort. De halte Brugsepoort wordt dan de tijdelijke eindhalte. Reizigers naar en van Gent Sint-Pieters kunnen opteren voor tram 1 aan het Rabot of tramlijn 2 aan de halte Rozemarijnbrug. Tijdens de schoolspits worden er op tramlijn 1 extra trams ingezet voor een verhoogde frequentie tussen het Rabot en Gent Sint-Pieters.

Deze werken zullen tot in het voorjaar 2023 duren en gefaseerd worden uitgevoerd. Vanaf 1 september rijdt tramlijn 1 tussen Evergem en Gent Sint-Pieters en verder naar het UZ, en dus niet naar Flanders Expo. In de eerste fase van de werken is Flanders Expo evenmin per bus bereikbaar. De reguliere buslijnen volgen een omleiding via de Kortrijksesteenweg. In volgende fases kunnen reizigers van/naar Flanders Expo opnieuw gebruik maken van buslijnen 76-77-78 en de haltes in de omgeving van de beurshallen. Wie in september/oktober naar Flanders Expo wil, voorziet best een alternatief.

Coupure

Vanaf 1 september wordt tramlijn 4 beperkt tot de halte Brugespoort wegens heraanleggingswerken in Coupure Rechts, deel tussen de Rozemarijnbrug en Contributiestraat. De Lijn vernieuwt de tramsporen en voorziet trillingsdempende maatregelen in de opbouw van de trambedding. Verder worden de tramhaltes gemoderniseerd en beter toegankelijk gemaakt. De tram 4 rijdt tijdens deze werken enkel tussen Ledeberg en halte Brugsepoort. De halte Brugsepoort wordt dan de tijdelijke eindhalte. Reizigers naar en van Gent Sint-Pieters kunnen opteren voor tram 1 aan het Rabot of tramlijn 2 aan de halte Rozemarijnbrug. Tijdens de schoolspits worden er op tramlijn 1 extra trams ingezet voor een verhoogde frequentie tussen het Rabot en Gent Sint-Pieters.

Lees ook  Regenboogzebrapad roept ook vragen op over verkeersveiligheid
Gerelateerde artikelen:
Vooral de tramlijnen 1 en 4 de gevolgen voelen tijdens de werkzaamheden.
AppStores
Print Friendly, PDF & Email