Politie terughoudend om het te labelen als lhbtq-incident.

Honderden mensen demonstreerden bij het homomonument in Amsterdam naar aanleiding van een mogelijke mishandeling tijdens het afgelopen Pride-weekend. Een 23-jarige vrouw uit Amsterdam zegt afgelopen weekend mishandeld te zijn door een Uber taxichauffeur. 

Uber onderzoekt het incident en zolang dat onderzoek loopt mag de chauffeur niet voor de taxi-app rijden. Na de Pride in Amsterdam zouden twee vrouwen zijn mishandeld door een Uber taxichauffeur. De vrouw en haar date vermoeden dat het om lhbtq gerelateerd geweld gaat. De politie bevestigt het incident, maar labelt het nog niet als lhbtq geweld. 

Na de rit sloeg de vlam in de pan. De chauffeur beschuldigde het slachtoffer ervan de auto te hebben onder gespuugd. Daar was volgens haar en haar date niets van te zien. “We vermoedden daarom al snel dat het eigenlijk om de kus ging die we elkaar hadden gegeven,” zegt ze. In het Parool doet zij haar verhaal. De politie bevestigt dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag een incident is geweest tussen twee vrouwen en een Uberchauffeur in het Centrum.

Uber

Eveline Sijbrandij, verantwoordelijk voor ritten in Nederland bij Uber, noemt het ‘verschrikkelijk wat er gebeurd is’. “Iedereen heeft recht op een veilige rit en we nemen deze zaak hoog op. De veiligheid van alle gebruikers van onze app is een topprioriteit en daarom moet dit incident tot op de bodem worden uitgezocht. Wij hebben de politie onze hulp aangeboden bij haar onderzoek naar het incident.” Zolang het onderzoek loopt kan de chauffeur geen ritten voor Uber uitvoeren.

onderzoek

Die vrijdagnacht werd de meldkamer rond 04.50 uur gebeld door een taxichauffeur, die een twist had met zijn klanten, waardoor een vervelende situatie was ontstaan. Toen agenten ter plaatse kwamen, troffen zij twee vrouwen aan, waarvan één hevig bloedde aan haar hoofd. Zij zou ten val zijn gekomen. De omstandigheden hoe zij ten val is gekomen, zijn een punt van onderzoek. De vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

De recherche doet uitgebreid onderzoek naar het incident. Er is o.a. een buurtonderzoek gedaan en er is in de omgeving gezocht naar mogelijke camerabeelden om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van het incident. Mocht u beeldmateriaal hebben, en deze nog niet gedeeld hebben met de politie, dan ontvangen zij die graag. Denk hierbij aan dashcambeelden van geparkeerde auto’s of ringdeurbellen. U kunt het materiaal uploaden via het tipformulier.

Het is niet de eerste keer dat er zich incidenten voordoen. Taxichauffeurs in Den Haag weigerden ‘dragqueens’ mee te nemen tijdens  The Hague Pride. Vanuit de Haagse taxiwereld heeft toen de HTMC Taxicentrale als eerste gereageerd. Het bedrijf benadrukt dat het iedereen vervoert, ongeacht afkomst of aard.

"In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 augustus is een 23-jarige vrouw gewond geraakt nadat zij mogelijk werd mishandeld door een taxichauffeur. De recherche heeft de zaak in onderzoek en zoekt beeldmateriaal."

Politie Eenheid Amsterdam
Honderden mensen demonstreerden bij het homomonument in Amsterdam
Gerelateerde artikelen:
Bliepen
Print Friendly, PDF & Email