BLUE

Door het doorgaand verkeer weg te houden uit het centrum van Brussel wil men meer ruimte creëren voor de Brusselaar.

Ondanks kritiek zet Brussel door met nieuw mobiliteitsplan. Het doorgaand verkeer wordt in het stadscentrum van Brussel verbannen. Binnen de zogenoemde Vijfhoek, het oude stadscentrum van Brussel binnen de Kleine Ring, wil daarmee de leefbaarheid bevorderen. Vanaf 16 augustus 2022 wordt een nieuw circulatieschema ingevoerd. Dat nieuwe circulatieschema is de lokale uitvoering van Good Move, het mobiliteitsplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De Stad Brussel wil met haar project, dat deel uitmaakt van het gewestelijke mobiliteitsplan Good Move, de publieke ruimte herverdelen en teruggeven aan de vele Brusselaars, bezoekers, toeristen en meer ruimte maken voor ontmoeting. Brussel wil de wijken toegankelijker, aangenamer en veiliger maken voor alle verplaatsingswijzen (te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto). 

Via een aantal specifieke interventies zorgt de Stad Brussel ervoor dat uw auto, bestelwagen of het openbaar vervoer vlotter op zijn bestemming aankomt. Dankzij dit nieuwe circulatieschema en het  nieuwe parkeerreglement worden de bezoekers van de Vijfhoek met behulp van bestemmingslussen naar de dichtstbijzijnde parking geleid. Uitgebreide analyses hebben aangetoond dat een derde van het verkeer in de Vijfhoek transitverkeer is dat niet voor de Vijfhoek bestemd is. Dat leidt tot luchtvervuiling, geluidsoverlast, verkeersonveiligheid en files die ook het openbaar vervoer vertragen. 

"We gaan dus niet onmiddellijk beboeten, we gaan de mensen een beetje tijd geven om zich aan te passen aan het nieuwe circulatieschema."

Door het transitverkeer te beperken, bijvoorbeeld door zones met beperkte toegang en aanpassingen van de rijrichtingen of eenrichtingsverkeer, maakt de Stad de straten aangenamer en veiliger voor bezoekers, scholieren, bewoners en gebruikers van het openbaar vervoer. De opdeling gebeurt met eenrichtingsstraten en bloembakken en leidt de auto’s via lussen en langs parkeergarages. Steden als Gent, Leuven en Mechelen voerden de voorbije jaren al dergelijke plannen in. Tegen 2030 zal een kwart van alle parkeerplaatsen verdwijnen, vooral op straat. En er zijn plannen voor een slimme kilometerheffing.

Lees ook  Pegasus Airlines-vlucht ondervindt ernstige vertraging door storm Ciarán
Gerelateerde artikelen:
Het doorgaand verkeer wordt in het stadscentrum van Brussel verbannen.
AppStores
Print Friendly, PDF & Email