Mensen zijn in grote getale met duurzame vervoersmiddelen naar het circuit gekomen.

Drukke dagen voor sportverslaggevers en journalisten. Na de overwinning van Max Verstappen bleef het nog lang een gezellig oranjefeestje op het circuit. Terwijl duizenden racefans en het Oranjelegioen zich een weg baanden naar de uitgang van het circuit, om daarna in een groot oranje lint naar het station te lopen, werd het voor de verkeersregelaars een monsterklus om alle taxi’s, bussen, scooters en fietsen het piepkleine dorpje uit te loodsen. En ze kunnen trots zijn!

NS spreekt van een probleemloos weekend en heeft voorafgaand aan de race ruim 120.000 racefans met de trein naar Zandvoort gebracht. Samen met ProRail had NS alles zo goed mogelijk voorbereid. Zo stonden er dit weekend extra storingsploegen, een sleeplocomotief en een reservetrein met personeel gereed om verstoringen snel op te lossen. Dit heeft ervoor gezorgd dat -ondanks een paar verstoringen- de meeste F1-reizigers weinig overlast hebben ervaren. Tot 22.00 uur zondagavond bleven er bij Zandvoort twaalf treinen per uur rijden om fans naar huis te vervoeren. Daarna werden dat er zes per uur en vanaf 22.00 uur werden de afgesloten wegen richting de badplaats opengesteld voor alle verkeer.

(Tekst loopt door onder de foto)
Mensen zijn in grote getale met duurzame vervoersmiddelen naar het circuit gekomen.

mobiliteitsplan

Meer dan 40.000 bezoekers stapten op de fiets om hun held te zien racen. Volgens de organisatie kwam 42 procent van de fans met het openbaar vervoer en maar liefst 37 procent pakte de fiets. Een andere 10 procent ging via een touringcar. Net als vorig jaar waren de twee wegen die naar Zandvoort leiden (N200 en N201) afgesloten voor auto’s en motoren. Dat was overigens niet voor bewoners. Zij kregen een zogeheten doorlaatbewijs en konden daarmee de wegafzettingen passeren. 

Lees ook  € 50 miljoen om veiligheid van fietsers te verbeteren

"Ik ben blij dat het mobiliteitsplan werkt. Mensen zijn in grote getale met duurzame vervoersmiddelen naar het circuit gekomen. Oranje is wat ons betreft ook groen. De focus op duurzaamheid is erg belangrijk voor ons, daar willen we graag voorloper in zijn."

Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix-directeur Robert van Overdijk

Wie een fiets had gehuurd om de tocht tussen Bloemendaal aan Zee en Zandvoort af te leggen kwam bedrogen uit. Fietsen was op een groot gedeelte van de boulevard niet toegestaan. Het was niet voor iedereen duidelijk waar je nou wel en niet mag fietsen.

veiligheidskwestie

Ook was er wel een kritische noot te horen over NS. Bij het treinverkeer kreeg Zandvoort voorrang en treinen stopten niet bij stations van andere grote evenementen. Formule 1-fans kregen zaterdag wel treinen, voetbal- en muziekfans niet. De NS sloeg zaterdag tussen 14.15 uur en 20.30 uur maar liefst vier stations over. Het ging om Bijlmer Arena, Holendrecht en een deel van station Duivendrecht. Voor de Ajax-fans en bezoekers van concertzalen als de Ziggodome was eigen vervoer, of de veel kleinere metro’s van de Amsterdamse vervoerder GVB de enige oplossing.

Naast het probleem dit weekend bij Bijlmer Arena, kregen de organisatoren van festival Elrow Town, vlakbij Alkmaar, van de NS te horen dat het niet ging lukken om extra treinen in te zetten voor hun festival. Organisatoren moeten steeds meer zelf voor een goed mobiliteitsplan zorgen. Voor NS is het vooral een veiligheidskwestie in het maken van de keuze.

(Tekst loopt door onder de foto)
Nightwish-zangeres Floor Jansen werd begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht.

trots op oranje

Lees ook  Faillissement Stichting Mobiliteit Voor Iedereen

Zo’n 2,1 miljoen mensen schakelden zondagmiddag om 14.45 uur in voor de Dutch Grand Prix. Nightwish-zangeres Floor Jansen werd begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht en bracht het Nederlandse volkslied op het circuit en in de huiskamers. De compositie van het volkslied werd zondag afgestemd op het stemgeluid van de Nederlandse sopraan. Het riep gemengde gevoelens op in de sociale media. Met haar stem is niks mis, maar sommigen vonden deze versie een aanfluiting die klonk als een omgekeerde driekleur.

De Grand Prix van Nederland, wat in totaal over drie dagen bezocht werd door 305.000 toeschouwers, verliep zonder al te grote incidenten. Zaterdag werd de kwalificatie wel kortstondig onderbroken, omdat een toeschouwer een oranje rookbom op het asfalt had gegooid. Wat belangrijker is, de badplaats Zandvoort staat wereldwijd definitief op de kaart bij alle Formule 1 fans. Nu nog snel aan de slag om de verpauperde flats en winkeltjes achter de Boulevard te slopen, al was het alleen maar voor het zicht van de honderdduizenden bezoekers van de badplaats.

En weg is Verstappen. Op weg naar de volgende GP in Italië en de legendarische Autodromo Nazionale Monza.

Gerelateerde artikelen:
Max Verstappen - Winnaar Dutch Grand Prix 2022
Bliepen
Print Friendly, PDF & Email