Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Vakbond FNV kondigde aan dat er de komende weken opnieuw gestaakt wordt in het streekvervoer. De staking vindt plaats ondanks een al lopende rechtsgeldige CAO. De OV-bedrijven zetten zich in om de dienstregeling zoveel mogelijk in stand te houden, zodat zo min mogelijk reizigers hinder ondervinden van de aangekondigde stakingen.

De leden van CNV Vakmensen stemden eerder dit jaar in met het bod van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). De instemming van CNV was voldoende voor een rechtsgeldige en bindende CAO OV. De CAO OV is daarmee sinds 1 juli 2022 van kracht.

Vakbond FNV geeft aan het niet eens te zijn met de huidige CAO en voert nog steeds actie. Na eerdere regionale actiedagen heeft FNV vanaf dinsdag 6 september een reeks stakingen aangekondigd. Het gaat om:

  • Dinsdag 6 september 2022: alle stallingen in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland en tevens de stalling van Connexxion (OV Regio IJsselmond) in Harderwijk (Gelderland) en Zwartsluis (Overijssel).
  • Woensdag 7 september 2022: alle stallingen in de provincies Noord-Holland en Utrecht.
  • Donderdag 8 september 2022: alle stallingen in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland, exclusief de stalling van Connexxion (OV Regio IJsselmond) in Harderwijk.
  • Vrijdag 9 september 2022: alle stallingen in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel, exclusief de stalling van Connexxion (OV Regio IJsselmond) in Zwartsluis.
  • Vrijdag 16 september 2022: landelijk; dus alle stallingen in alle provincies.

Niet al het OV-personeel staakt

Stakingsbereide FNV-leden staken op bovenstaande dagen. Maar er zijn ook collega’s die wel aan het werk gaan. Zij doen hun uiterste best om zoveel mogelijk reizigers van A naar B te brengen. Op dit moment is de exacte hinder die reizigers ondervinden nog niet duidelijk. Omdat alleen leden van FNV staken, is onze hoop dat een groot deel van de dienstregeling toch gereden kan worden. De uitval van ritten bleef bij de eerdere stakingen beperkt. We roepen reizigers wel op om rekening te houden met vertraging en mogelijke rituitval. Iedere dag informeren de vervoerbedrijven via de diverse kanalen de reizigers over de actuele situatie.

De OV-bedrijven betreuren het besluit van de FNV om actie te blijven voeren, terwijl de CAO al een voldongen feit is. Reizigers in het hele land dreigen de dupe te worden van deze stakingen. We roepen de FNV daarom opnieuw op om deel te nemen aan de reeds gestarte gesprekken over een nieuwe CAO vanaf 1 januari 2023, aldus Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV).