Pitane Image

Ze gaat de geschiedenisboeken in als de tweede in de lijst van langstzittende monarchen wereldwijd.

De dood van de Britse koningin Elizabeth II zet het land in diepe rouw. Vlak voor haar dood maakten dokters zich ernstige zorgen om de gezondheid van de Britse koningin. “De Queen is deze namiddag vredevol gestorven”, laat de koninklijke familie weten. 

De 96-jarige koningin werd nog maar zelden gezien in het openbaar. Afgelopen dinsdag kwam premier Truss op bezoek in Balmoral Castle zodat Queen Elizabeth II haar kon aanvaarden als premier. In haar 70 jaren dienst zag Elizabeth liefst vijftien Britse premiers passeren. De eerste van die vijftien was Winston Churchill. 

Veel Britten kunnen zich geen andere koningin inbeelden dan hun Koningin Elisabeth. Haar 73 jaar oude zoon Charles werd meteen na de dood van zijn moeder koning, als Charles III. Charles was de langstzittende troonpretendent in de Britse geschiedenis. Meteen na het overlijden is operatie ‘Unicorn’ in werking gezet, een aangepaste versie van ‘London Bridge’. Het lichaam van de koningin wordt met de Koninklijke Trein naar Londen vervoerd, waar premier Truss het voertuig op station St Pancras zal opwachten. Maandag 19 september staat de begrafenis op de agenda en is deze dag ook een dag van nationale rouw.

royalty

Elizabeth Alexandra Mary, beter bekend als Elizabeth II, was sinds 6 februari 1952 koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Koningin Elizabeth moest eigenlijk geen rijbewijs halen vanwege haar royalty. Ze leerde rijden tijdens de Tweede Wereldoorlog toen ze een hulptruck bestuurde voor de Women’s Auxiliary Territorial Service. Sindsdien was ze verliefd op auto’s en bezat zelfs een vloot van zeldzame voertuigen.

mobiliteit

Zoals de paus de pausmobiel heeft, zo had de koningin haar Range Rover. Deze op maat gemaakte Range Rover werd door de koningin gebruikt voor dagelijkse koninklijke processies. Als het ging om meer formele evenementen zoals een koninklijk huwelijk of het jubileum van de koningin, werd een ander, meer traditioneel voertuig gebruikt. Land Rovers werden altijd gezien als de ‘auto van het volk’. Ze werden zowel door boeren als fabrieksarbeiders gebruikt. Sinds ze haar eerste kreeg net voordat ze de troon besteeg, heeft Elizabeth er een in bezit gehad.

Het wagenpark van Koningin Elisabeth omvat naar verluidt drie Rolls-Royces, drie Daimlers en twee Bentley’s. Dat was alleen haar vloot in Buckingham Palace want bij haar andere huizen en kastelen staan ook een aantal automobielen. De meest bekende wagen van de afgelopen jaren is wellicht de groene Bentley Mulsanne die onlangs onder de hamer ging. Verbazingwekkend was dat de Bentley niet was voorzien van kogelvrij glas of andere beveiligingsmaatregelen.

De Britse koningin Elizabeth reed af en toe nog steeds zelf in haar auto zonder chauffeur. Als je alle voertuigen neemt die de koningin bezat zoals de Jaguars, Audi’s, Rolls Royces, enzovoort, is de waarde van de garage bijna 10 miljoen Royal British Pounds. 

Westminster Abbey - Koningin Elizabeth II tijdens Commonwealth Day op 12 maart 2012 in London
Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email