Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De dienstregeling 2023 voor het Utrechts openbaar vervoer die 11 december 2022 ingaat, biedt reizigers belangrijke pluspunten. Zo komt er voor inwoners in Vijfheerenlanden in de avonduren opnieuw een vaste buslijn naar Ameide, kunnen bewoners in Wilnis en Mijdrecht rekenen op een snellere route naar Breukelen en Amsterdam Zuidoost met het openbaar vervoer en gaan bij voldoende personeel de nachtbussen weer rijden in de provincie Utrecht. De provincie Utrecht zorgt ook in 2023 ervoor dat het openbaar vervoer op peil blijft en trekt 50 miljoen euro extra uit om het OV-netwerk in stand te houden. Daarmee willen ze zoveel mogelijk reizigers verwelkomen in de tram en bus. Dit betekent dat de bussen en trams in de regel even vaak blijven rijden en zoveel mogelijk over dezelfde route.

Dit blijkt uit de vervoerplannen van U-OV en Syntus Utrecht voor de dienstregeling 2023 die door het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht zijn vastgesteld. Het openbaar vervoer in de provincie Utrecht klimt langzaam maar zeker uit een diep dal. Nu er geen beperkingen meer zijn als gevolg van corona komen er steeds meer reizigers terug. Maar het zal nog geruime tijd duren voordat de bezetting van de bussen en trams terug is op het oorspronkelijke niveau. Uitbreiding van het aanbod van ritten is nu niet te betalen. Wel wil de provincie Utrecht vasthouden aan het huidige bedieningsniveau en zo flexibel mogelijk inspelen op de behoeften en aanbod van reizigers.

Met die uitgangspunten in gedachten hebben vervoerders U-OV en Syntus Utrecht dit voorjaar voorstellen gemaakt voor het stedelijk en regionaal OV in 2023. Op sommige lijnen was het voorstel routes aan te passen waardoor de reiziger een kortere reistijd krijgt. Er waren ook voorstellen om bestemmingen beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer. Na raadpleging van gemeenten, belangenorganisatie ROCOV en meer dan 1100 reizigers die hebben gereageerd op de reizigersenquête heeft het dagelijks bestuur van de provincie besloten om de definitieve plannen voor de dienstregeling 2023 vast te stellen. Naar aanleiding van de consultatie is besloten om bij voldoende personeel de nachtbussen weer te laten rijden volgend jaar. Het oorspronkelijke voorstel van Syntus om stadslijn 4 (Amersfoort CS – Kattenbroek) en 7 (Amersfoort CS – Amersfoort Vathorst NS) een aangepaste route te laten rijden, is ingetrokken. De wijzigingen in de dienstregeling voor 2023 zijn te vinden op de website van U-OV en Syntus Utrecht.