Het doven van de straatverlichting in landelijke gebieden geeft minder impact dan het licht uitdoen in dichtbevolkte centra, wijken of stationsbuurten.

Vlaamse gemeenten hebben van netbeheerder Fluvius de vraag gekregen om ‘s nachts tussen 23 en 5 uur de straatverlichting te doven. Hiermee kunnen gemeenten als crisismaatregel ongeveer een derde besparen op hun enorm gestegen elektriciteitsfactuur.

Toch gaan niet alle gemeenten zomaar overstag en zijn er behoorlijke bezwaren om de lichtschakelaar uit te doen en mee te werken aan de forse besparing op de energienota’s. Hoewel er Europese normen bestaan over straatverlichting, is er geen enkele wettelijke tekst die gemeentelijke overheden verplicht om hun wegen te verlichten. Daarentegen worden gemeenten als zijnde wegbeheerder er wel aangehouden om alles in het werk te stellen om de veiligheid op hun grondgebied te verzekeren. En daar wringt het schoentje.

veiligheid

Het doven van de straatverlichting in landelijke gebieden geeft minder impact dan het licht uitdoen in dichtbevolkte centra, wijken of stationsbuurten. Daarnaast kan het doven van de straatverlichting een directe impact hebben op de veiligheid van automobilisten, maar indirect ook op voetgangers van fietsers.

Volgens netbeheerder Fluvius  kunnen alle Vlaamse gemeenten ongeveer een derde besparen op hun elektriciteitsfactuur. Toch is het helaas niet zo evident om de straatverlichting te doven. Openbare verlichting zit in circuits die de gemeentegrenzen overschrijden. Dus wanneer de ene gemeente wil besparen kan het door een andere gemeente een breekpunt zijn.

ledverlichting

Er zijn nog andere scenario’s mogelijk, maar die zijn iets moeilijker door te voeren. Ledlampen  kunnen bijvoorbeeld gedimd worden in plaats van uitgeschakeld en zodoende toch veiligheid garanderen. Ongeveer een derde van alle lampen in Vlaanderen zijn inmiddels ledlampen, maar alles vervangen zal nog jaren duren.

De grote vraag is wat er met de camera’s gaat gebeuren op de openbare plaatsen als de straatverlichting uitgaat? Uit navraag blijkt dat in het donker enkel de beelden van infraroodcamera’s bruikbaar zijn. Vorig jaar betaalden de gemeenten samen 198 miljoen euro aan elektriciteit voor hun straatverlichting.

Gerelateerde artikelen:
Ledlampen  kunnen bijvoorbeeld gedimd worden in plaats van uitgeschakeld en zodoende toch veiligheid garanderen.
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email