Pitane Image

Oorzaak voor de hogere prijzen zijn onder meer de hogere energiekosten.

De bus of tram van HTM pakken, wordt volgend jaar flink duurder. De vervoerder in de Haagse regio verhoogt de tarieven met 7,24 procent. ‘We vinden het heel vervelend, maar we kunnen niet anders. Onze kosten stijgen net zo hard of nog harder’, zegt HTM-directeur Jaap Bierman. Reizigers betalen nu nog 0,174 euro per kilometer, dat wordt na 1 januari 2023 ongeveer 0,187 euro per kilometer. Ook het instaptarief gaat omhoog.

Niet alleen de Haagse vervoerder HTM verhoogd de tarieven. Regionale vervoerders verhogen vanaf 2023 de prijzen van kaartjes voor tram en bus fors. Ook de Rotterdamse stads- en streekvervoerder RET als Connexxion laten weten dat hun prijzen vanaf 1 januari met gemiddeld 7,24 procent omhooggaan. Ook treinkaartjes bij de NS zullen volgend jaar waarschijnlijk duurder worden. Dit vanwege de onlangs afgesloten cao, waarin een structurele loonsverhoging van ruim 9% is afgesproken. 

indexering

De vervoerstarieven worden elk jaar aangepast. Er wordt dan gekeken naar de consumentenprijsindex, brandstofprijzen en loonkosten. Om het openbaar vervoer toch aantrekkelijk te houden, pleit HTM samen met andere vervoerders voor een verlaging van het btw-tarief. Nu is dat nog 9 procent, als het aan de HTM-directeur ligt gaat dat naar nul. De vraag is of de overheid hierin meegaat. De verhoging heeft niet alleen te maken met hogere brandstofprijzen maar ook met andere gestegen kosten en lonen van chauffeurs en medewerkers binnen de vervoersbedrijven. De compensatie hiervan is geen taak van de overheid.

kinderkaartje

De kosten van een kinderkaartje in het Haagse ov dalen van 1,50 euro naar 1,00 euro. Daarmee wil HTM (groot)ouders met (klein)kinderen stimuleren om tijdens een dagje uit de bus of de tram te pakken. In Rotterdam mogen kinderen tot 12 jaar en 65-plussers ook in 2023 gratis reizen in het ov.

Lees ook  Reizigers buitenspel in het nieuwe tijdperk van NS Samenreiskorting
Gerelateerde artikelen:
HTM bus te Scheveningen
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email