In het kader van de huidige energiecrisis heeft de Conferentie van Burgemeesters besloten de openbare verlichting in het hele Brusselse Gewest 30 minuten vroeger te doven.

Van oktober tot november stijgt het aantal ongevallen met voetgangers in Brussel met 28% tijdens de avondspits. Brussel Mobiliteit neemt concrete maatregelen om kwetsbare weggebruikers, waaronder kinderen/jongeren, uit te rusten en bewust te maken. In het kader van de huidige energiecrisis heeft de Conferentie van Burgemeesters besloten de openbare verlichting in het hele Brusselse Gewest 30 minuten vroeger te doven. Deze maatregel, gekoppeld aan de aanstaande overschakeling op de wintertijd, was voor Brussel Mobiliteit aanleiding om de bestuurders te herinneren aan de algemene voorzichtigheidregels en de zwakke weggebruikers aan enkele tips om zo zichtbaar mogelijk te zijn in het verkeer!

Pas uw snelheid aan, wees extra voorzichtig, vooral op kruispunten.

Door de straatverlichting ’s ochtends 30 minuten eerder te doven worden kwetsbare weggebruikers nog meer blootgesteld aan de risico’s die samenhangen met duisternis. Automobilisten, respecteer de infrastructuur voor andere gebruikers en pas uw snelheid aan! Vergeet niet dat de standaard snelheidslimiet in Brussel 30 km/u is tenzij anders aangegeven (op bepaalde grote wegen) en 20 km/u in woonerven!

Verlichtingssets om fietsers te bedanken

Om fietsers te bedanken en hen aan te moedigen hun fiets te blijven gebruiken tijdens de wintermaanden, organiseert Brussel Mobiliteit de jaarlijkse campagne “Be Bright, use a light”. Fietsers kunnen op donderdag 20 oktober van 7u00 tot 9u30 genieten van een ontbijt op verschillende kruispunten in het Gewest (Sainctelette, Troon, Lehon, Wiener, enz.). Op bepaalde kruispunten in Brussel worden stewards ingezet om fietsers die niet zichtbaar een verlichtingsset te geven. ​

Lees ook  Brusselse (pre)metrostations beter toegankelijk

Verplichte uitrusting

Denk aan de verplichte uitrusting van fietsen EN steps:

  • een witte voorlamp en een rode achterlamp, zichtbaar op 100 meter.
  • een witte reflector vooraan en een rode achteraan.
  • voor fietsen: een witte of oranje reflector op de pedalen & reflectoren op de wielen of een reflecterende strip op de banden of spaken.
  • voor steps: een witte reflecterende strip aan elke kant van de voetsteunen of in een cirkelvorm aan elke kant van de banden.

Acties voor scholen

De actie “Be Bright, use a light” zal ook plaatsvinden in 26 middelbare scholen in het gewest, waar kits en ontbijten zullen worden gegeven om leerlingen die met de fiets komen te sensibiliseren.

In het kader van de “Actie Boekentas” organiseert Brussel Mobiliteit van 28 november tot 2 december een zichtbaarheidsexperiment op een bijzondere locatie onder het Zuidstation. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar worden er bewust gemaakt voor het belang van zichtbaarheid in het donker. Ze worden in een 50 meter lange ruimte in het donker gedompeld, met alleen de koplampen van een auto als lichtbron. Snel zullen ze ontdekken in welke kleding ze het meest zichtbaar zijn…

Wist u dat?

Het reflecterende materiaal maakt actieve gebruikers in het donker zichtbaar tot 150 meter in de koplampen van auto’s, tegenover 20 meter met donkere kleding. Vergeet niet dat de minimale stopafstand van een auto 26 meter is bij 50 km/u en 13 meter bij 30 km/u, aldus Brussel Mobiliteit.

Print Friendly, PDF & Email