Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Bedrijven komen in operationele problemen, opdrachtgevers zijn ontevreden.

Binnen Taxi- en Zorgvervoer is in heel Nederland personeel nodig. Nog steeds ontstaan dagelijks wel ergens problemen vanwege onvoldoende taxipersoneel. Om geschikte kandidaten te attenderen op vacatures, startte Sociaal Fonds Mobiliteit in september met een aansprekende online marketingcampagne met de leus ‘Sleur? Word chauffeur!’. Een campagne die niet onopgemerkt is gebleven en zelfs door zijn slogan binnen de Tweede kamer kon rekenen op aandacht.

Personeel vinden is lastig, maar personeel gemotiveerd houden ook. In het laatste nummer van De Taxikrant valt Henk van Gelderen met de deur in huis. “Het personeelstekort in de branche is nog nooit zo groot geweest”, aldus de directeur van Sociaal Fonds Mobiliteit. Ook laat Diane Begeman, eigenaar van Taxi Steen in Ommen, haar bedenkingen optekenen over het LWT voor leerlingenvervoer, ziekenvervoer en vervoer van ouderen en gehandicapten.

"Wie chauffeur wil worden, wil over het algemeen meteen aan de slag. En dat is nu juist het probleem."

Het aanvragen van de keuring en de VOG duurt al gauw een week of twee. Dan stuur je ze op naar Kiwa. Daarna krijg je een tijdelijke pas toegestuurd. Ben je snel wéér vier weken verder, en dán pas mag de chauffeur de auto of het busje in. Tegen die tijd, is Begemans ervaring, zijn sommige aspirant chauffeurs afgehaakt. “Bij ons is dat in de afgelopen acht maanden al drie keer gebeurd. Zo zonde. Als mensen enthousiast zijn moet je ze niet laten wachten”, aldus Begeman.

(Tekst loopt door onder de foto)
Diane Begeman - Taxi Steen - Ommen

“Ik zou tegen opdrachtgevers willen zeggen: kijk nou om je heen. Overal zijn tekorten. Wachttijden lopen op, ook bij gemeenten, het CBR komt z’n verplichtingen niet na, er zijn problemen op Schiphol, geef ons nou een beetje lucht. We hebben echt met overmacht te maken. Denk samen met ons mee over oplossingen. Volg tijdelijk rijden bijvoorbeeld. Natuurlijk is het vervelend als senioren een uur later opgehaald worden dan anders maar dan kunnen we ze wél naar de dagopvang brengen.”

Werken als taxichauffeur als taxichauffeur mag enkel wanneer je beschikt over een chauffeurskaart (heette eerder chauffeurspas). Die vraag je aan bij Kiwa Register. Om die aan te vragen moet je beschikken over een een rijbewijs B, een Verklaring omtrent het Gedrag voor taxichauffeurs, een erkend chauffeursdiploma taxi en een geneeskundige verklaring taxi.

Voordat je de volledige chauffeurskaart taxi kunt aanvragen, moet je onder andere bij het CBR het chauffeursdiploma taxi halen. Als je dit diploma hebt gehaald en aan de andere voorwaarden voldoet, kan je de chauffeurskaart aanvragen. Maar let op, voordat je het chauffeursdiploma op zak hebt moet je hiervoor eerst twee examens doen. Een examen Taxi vakbekwaamheid theorie en  een examen Taxi vakbekwaamheid praktijk volledig.

De Taxikrant

In de Taxikrant lees je het laatste nieuws over de taxibranche. Bijvoorbeeld over wijzigingen in de cao taxivervoer en activiteiten van Sociaal Fonds Mobiliteit. In de krant komen medewerkers van taxibedrijven zelf aan het woord en delen zij hun ervaringen. De Taxikrant verschijnt twee keer per jaar. Alle medewerkers in de taxibranche krijgen de krant thuis gestuurd. 

Gerelateerde artikelen:
Voordat je de volledige chauffeurskaart taxi kunt aanvragen, moet je onder andere bij het CBR het chauffeursdiploma taxi halen.