DVDP width=

Inmiddels zijn er ruim 2000 abonnementen aangevraagd. Ouderen kunnen zich nog steeds aanmelden en nog bijna een jaar gratis reizen.

Op 19 september 2022 startte de proef Gratis OV voor 66 plus in provincie Utrecht. Mensen boven de 66 met een laag inkomen, konden vanaf dat moment een Gratis OV-abonnement aanvragen. Inmiddels zijn er ruim 2000 abonnementen aangevraagd. Ouderen kunnen zich nog steeds aanmelden en nog bijna een jaar gratis reizen. Onder de eerste 600 deelnemers hield de provincie een peiling.

Uit deze peiling kwam onder meer naar voren dat van alle deelnemers 33% niet bekend is met de mogelijkheid van de bestaande leeftijdskorting die mensen vanaf 65 jaar kunnen krijgen voor het openbaar vervoer. Een vrij groot deel van de doelgroep is daarmee geld misgelopen. 60% van de deelnemers wil het Gratis OV abonnement gebruiken om familie en vrienden te bezoeken. Een bijna even grote groep, 59%, noemt ‘medisch bezoek’ als doel. De kosten van het OV wordt door een grote groep ouderen (91%) in sterke mate overschat. Ten slotte verwacht bijna de helft van alle deelnemers (46%) ‘veel vaker’ gebruik te gaan maken van het OV ná ontvangst van het Gratis OV-abonnement.

Met het Gratis OV-abonnement is het mogelijk om in de gehele provincie Utrecht gratis gebruik te maken van de bus, tram, buurtbus en flex-diensten van U-OV en Syntus Utrecht. Reizigers kunnen doordeweeks na 09.00 uur reizen en in het weekend en op feestdagen de hele dag.

(Tekst loopt door onder de foto)

Voor wie?

Lees ook  Campagne 40 meter remweg gestart

Ouderen die de leeftijd van 66 jaar hebben bereikt, wonen in de provincie Utrecht en niet meer te besteden hebben dan € 17.700 per jaar, kunnen vanaf 19 september gebruik maken van dit aanbod. Iedereen die met een inkomstenverklaring van de Belastingdienst kan aantonen dat hij/zij aan deze voorwaarden voldoet en zich heeft aangemeld, ontvangt een gratis ov-abonnement dat op hun persoonlijke OV-chipkaart wordt geladen. De proef met gratis OV loopt tot 9 december 2023. Mensen die zich nu nog aanmelden, kunnen nog bijna een jaar gratis reizen.

Het gratis OV abonnement kunnen ze op de website www.gratisreizenouderen.nl aanvragen. Hier staat uitgelegd welke stappen mensen moeten nemen om het abonnement aan te vragen. Wanneer mensen niet op internet kunnen of hulp nodig hebben bij de aanvraag, kunnen ze naar de bibliotheek waar een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) aanwezig is. Het overzicht met deelnemende bibliotheken staat ook op de website. Er zijn folders met uitleg beschikbaar bij bibliotheken en de servicewinkels van U-OV op Utrecht CS en Syntus Utrecht op Amersfoort station.

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer is aangekondigd. Deze is bedoeld om ouderen met een krappe beurs meer bewegingsvrijheid te geven en kansen om sociale contacten aan te knopen.De actie met gratis reizen wordt mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage door de provincie Utrecht van 1,3 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Campagne 40 meter remweg gestart
Treinkrant
Print Friendly, PDF & Email