BLUE

Taxi’s blijken een waardig alternatief te zijn in een belbusgebied.

De Lijn ziet in West-Vlaanderen een algemene daling bij het aantal belbusgebruikers. In de Westhoek zijn mensen wel vaak aangewezen  op een belbus, maar steeds vaker worden gereserveerde belbusritten geannuleerd. Dat blijkt uit een onderzoek van twee Vlaamse Volksvertegenwoordigers. 

Beide Vlaamse Volksvertegenwoordigers Martine Fournier en Loes Vandromme (CD&V) trekken vaker samen politiek op. Volgens het onderzoek zouden die annuleringen veelal te maken hebben met omleidingen, vaak gebruikt om reparaties of onderhoud aan wegen of bruggen mogelijk te maken, materiaalpech van de bus, maar ook vaak met personeelstekort omdat belbuschauffeurs moeten inspringen voor chauffeurs op een vaste lijn die ziek zijn.

taxi

De vervoersregio Westhoek kreeg van de Vlaamse regering middelen om in het belbusgebied Veurne te experimenteren met taxiritten. Oorspronkelijk waren de middelen voorzien voor één jaar, maar vorige zomer werd het project voorlopig tot eind december 2023 verlengd. Taxi’s blijken een waardig alternatief te zijn in een belbusgebied.

“We hopen dat de minister deze vervoersmodus verder blijft financieren, ook na de looptijd van het project en dat ze deze resultaten in het achterhoofd houdt als het vervoer op maat definitief vorm krijgt voor de hele provincie”, besluiten parlementsleden Vandromme en Fournier.

belbus

De Belbus is een busdienst die actief is in de Westhoek van België. Het is een openbaar vervoersdienst die vervoer biedt aan mensen die wonen in landelijke gebieden waar geen reguliere busdienst beschikbaar is. De Belbus wordt meestal gebruikt om mensen te vervoeren naar en van scholen, medische afspraken en andere bestemmingen binnen de regio. De Belbus wordt beheerd door het Vlaamse openbaar vervoersbedrijf De Lijn en bedient gemeenschappen in de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

Lees ook  Abu Dhabi Smart City Summit onthult eerste AI-taxi
(Tekst loopt door onder de foto)
Loes Vandromme - Voorzitter bij OVSG vzw • Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten - Vlaams Volksvertegenwoordiger

Bij Focus/WTV liet Loes Vandromme weten dat de  werking van de belbus bij De Lijn vaak op de tweede plaats komt. Dat blijkt volgens haar ook duidelijk uit het feit dat De Lijn zelfs niet bijhoudt hoeveel gereserveerde ritten zij annuleren en wat daarvoor telkens de reden is.

Westhoek

De Westhoek is een regio in het westen van België, specifiek in de provincie West-Vlaanderen. Het ligt langs de Noordzee en staat bekend om zijn prachtige kustlandschappen, waaronder de zandstranden van de Belgische kust en de pittoreske dorpen en steden die de regio doorsieren. De Westhoek is ook de thuisbasis van een aantal belangrijke historische sites, waaronder de Eerste Wereldoorlog-slagvelden van de Ieper Salient, evenals een aantal culturele attracties, zoals musea en kunstgalerijen. Het is ook de thuisbasis van een aantal natuurreservaten en parken, waardoor het een populaire bestemming is voor liefhebbers van de buitenlucht.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email